Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμβουλος Ντράγκι κατά Λαγκάρντ: Λάθος κίνηση η αύξηση επιτοκίων

Ο οικονομολόγος Φραντσέσκο Τζιαβάτσι εξηγεί τη δομική διαφορά μεταξύ αμερικανικού και ευρωπαϊκού πληθωρισμού, προβλέπει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ευρώπη και προτείνει διαφορετική πολιτική από πλευράς ΕΚΤ.

Σύμβουλος Ντράγκι κατά Λαγκάρντ: Λάθος κίνηση η αύξηση επιτοκίων

Λανθασμένη κρίνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια ο Φραντσέσκο Τζιαβάτσι, στενός σύμβουλος του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, διαβλέποντας τον κίνδυνο να βλάψει την ιδιωτική κατανάλωση.

«Τα spread και η αύξηση επιτοκίων θα μειώσουν την ιδιωτική ζήτηση, αν και αυτό θα συμβεί σε λίγους μήνες, όχι αμέσως», δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος σε εκδήλωση στη Ρώμη. «Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να ανταποκριθεί στην αύξηση του πληθωρισμού με λάθος μέσο. Δεν έχουμε πληθωρισμό λόγω της ζήτησης, όπως στις ΗΠΑ, αντίθετα έχουμε πληθωρισμό που συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου».

Ο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας από τον Φεβρουάριο του 2021, έχει ταχθεί επανειλημμένα εναντίον της υπερβολικής αντίδρασης στον πληθωρισμό. Παράλληλα, η διάδοχός του στην ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγει τον πρώτο κύκλο αύξησης επιτοκίων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη τέθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του άλματος που παρουσιάζει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία, από τότε που η Λαγκάρντ παρουσίασε το σχέδιό της για αύξηση επιτοκίων.

Ο Τζιαβάτσι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για τον τύπο του πληθωρισμού που παρατηρείται στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές. Ένας εκπρόσωπος του Ντράγκι, σημειώνει το Bloomberg, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις Τζιαβάτσι απηχούν προσωπικές απόψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v