Ποια χώρα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια της ανταγωνιστικότητας

Τα κλειδιά: Ισχυρά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, χαμηλά επίπεδα χρέους, μεγάλη ψηφιακή πρόοδος και χαμηλή εξάρτηση από τον τουρισμό. Και, φυσικά, βιωσιμότητα και ευελιξία των επιχειρήσεων.

Ποια χώρα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια της ανταγωνιστικότητας

Η Δανία ξεπέρασε την Ελβετία και αναδεικνύεται ως η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο για το 2022. Από την τρίτη θέση που κατείχε πέρυσι, η σκανδιναβική χώρα σκαρφάλωσε στην κορυφή για πρώτη φορά στα 34 χρόνια που δημοσιεύει την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας το IMD Business School, γράφει το Bloomberg.

«Η Δανία είναι ψηφιακά η πιο προηγμένη χώρα στον κόσμο και κατέχει πλέον την πρώτη θέση στη λίστα χάρη στις καλές πολιτικές, στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το ευρωπαϊκό της προφίλ, στη σαφής εστίαση στη βιωσιμότητα και στον ευέλικτο χαρακτήρα των εταιρειών της», δήλωσε ο Arturo Bris, καθηγητής στο IMD της Λωζάνης.

Η οικονομία της Δανίας τα κατάφερε καλύτερα απ' όλους στα lockdown, χάρη στα ισχυρά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, στα χαμηλά επίπεδα χρέους, στη μεγάλη ψηφιακή πρόοδο και στη χαμηλότερη εξάρτηση από τον τουρισμό. Η ανεργία της Δανίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 3,4% φέτος, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κυβερνητικές προβλέψεις.

Μετά την Ελβετία, που έπεσε στη δεύτερη θέση, στη λίστα ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ την εξάδα της ανταγωνιστικότητας κλείνει η Ολλανδία. Σημειωτόν πως και οι δύο χώρες της Ανατολικής Ασίας σημείωσαν άνοδο δύο θέσεων, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες πλην Δανίας κατρακύλησαν αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v