Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συντηρητική» αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη Βρετανία

Η BoE παρέμεινε πιστή στη σταδιακή προσέγγισή της απέναντι στον κίνδυνο του πληθωρισμού και προειδοποίησε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

«Συντηρητική» αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δράσει «ισχυρά» για να εξουδετερώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός, που ξεπερνά το 11%.

Μια μέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (πρώτη φορά από το 1994), η BoE παρέμεινε στην πιο σταδιακή προσέγγισή της καθώς προειδοποίησε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής των εννέα μελών ψήφισε με 6-3 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, όπως και τον Μάιο, με τη μειοψηφία να ζητά αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Το βρετανικό επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν η πέμπτη φορά που η BoE αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που πέρασε σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές λένε ότι κινείται πολύ αργά για να σταματήσει η άνοδος του πληθωρισμού. «Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος οποιωνδήποτε περαιτέρω αυξήσεων στο τραπεζικό επιτόκιο θα αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και τις πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η BoE.

«Η Επιτροπή θα είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση για ενδείξεις πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και, εάν χρειαστεί, θα ενεργήσει δυναμικά ως απάντηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v