Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμένει από φυσικό αέριο η ΕΕ τον χειμώνα αν κλείσει τελείως ο Nord Stream

Αδύνατη η αναπλήρωση των αποθεμάτων το καλοκαίρι, αν σταματήσει εντελώς η ροή του ρωσικού αερίου, εκτιμά η Wood Mackenzie. Ορατός ο κίνδυνος για δελτίο στο καύσιμο.

Ξεμένει από φυσικό αέριο η ΕΕ τον χειμώνα αν κλείσει τελείως ο Nord Stream

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου κατά την αιχμή της χειμερινής ζήτησης, εάν σταματήσει τελείως η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie Ltd.

Στο χειρότερο σενάριο, όπου ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία θα κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

«Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα αντίμετρα, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια κατανομή της ζήτησης (σ.σ. δελτίο)», προειδοποίησε ο Ντι Οντοάρντο.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, σε μια κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και τροφοδότησε ένα νέο ράλι τιμών, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις προμήθειες σε πελάτες στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία τις τελευταίες δύο ημέρες. Υποστήριξε ότι έπρεπε να περιορίσει τη χωρητικότητα στον Nord Stream λόγω προβλημάτων με τις επισκευές των στροβίλων που παράγει η Siemens AG. Η Γερμανία αμφισβήτησε το επιχείρημα, αποκαλώντας τις μειώσεις «πολιτικά υποκινούμενες», που στοχεύουν στην αναταραχή των αγορών.

Εάν οι χαμηλότερες ροές στη Ρωσία διατηρηθούν, μπορεί να εκτροχιάσουν την καλοκαιρινή εκστρατεία αναπλήρωσης αποθηκευτικών χώρων ακριβώς τη στιγμή που τα αποθέματα ανέκαμπταν, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η περιοχή θα φτάσει τον στόχο της ΕΕ για ελάχιστο επίπεδο πλήρωσης 80% πριν από την 1η Νοεμβρίου.

Η πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα φέρει τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης σε μόλις 59% έως την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε ο Di Odoardo. Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 67% μέχρι τότε, με κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων μόνο στο τέλος του χειμώνα, είπε.

Ωστόσο, εάν ο αγωγός επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, τότε είναι δυνατό να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης έως και 80% έως την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και εν μέσω της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας του Freeport LNG, ενός εργοστασίου υγροποίησης αερίου στις ΗΠΑ, είπε ο Di Odoardo.

Το LNG διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο από την αρχή του έτους, καθώς η Ευρώπη έχει εισαγάγει όγκους-ρεκόρ καυσίμου, ιδίως από τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v