Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει έδαφος στη Fed νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο στις ΗΠΑ θα αυξηθεί πολύ πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους και ενδεχομένως να φτάσει στο 3,8% το 2023. Πονοκέφαλος ο πληθωρισμός.

Κερδίζει έδαφος στη Fed νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασε πρόωρα την υποστήριξή του για μια άλλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός δεν θα μετριαστεί αρκετά ώστε να επιβραδύνει τον ρυθμό νομισματικής σύσφιξης.

Σε δήλωση το Σάββατο, ο Christopher Waller, διοικητής της Fed, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει το χειρότερο πρόβλημα πληθωρισμού εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, λέγοντας ότι «αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

Τα σχόλια του Waller έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου η Fed προχώρησε στην πρώτη άνοδο των επιτοκίων 75 μονάδες βάσης από το 1994. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν επίσης τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

«Εάν τα στοιχεία έρθουν όπως αναμένω, θα υποστηρίξω μια κίνηση παρόμοιου μεγέθους στη συνάντησή μας τον Ιούλιο», είπε ο Waller σε πάνελ που φιλοξενήθηκε στο Ντάλας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτής της εβδομάδας ως «ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό».

Εκτός από την αύξηση του επιτοκίου μεταξύ από 1,50 έως 1,75%, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε επίσης υποστήριξη για αυτό που φαίνεται να είναι η ταχύτερη νομισματική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί πολύ πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους και ενδεχομένως να φτάσει στο 3,8% το 2023.

Αναγνωρίζοντας ότι αυτή η ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού είναι πιθανό να προκαλέσει κάποιο οικονομικό πόνο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεψαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια από το τρέχον επίπεδό του 3,6% στο 4,1% το 2024, με τον βασικό πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τον στόχο του 2%. Μέχρι τότε αναμένονται και μειώσεις επιτοκίων, καθώς η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί κάτω από το 2%.

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τις ενέργειες της Fed για την εξομάλυνση του πληθωρισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει η κεντρική τράπεζα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και αυξημένες πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος, προειδοποίησαν.

Η Fed έχει αντιμετωπίσει κριτική επειδή συνέβαλε εν μέρει στο να δημιουργηθεί το πρόβλημα  καθώς κινήθηκε πολύ αργά πέρυσι για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό τον οποίο θεώρησε ένα «παροδικό» φαινόμενο. Επιτρέποντας να ξεφύγει από τον έλεγχο η άνοδος των τιμών, η Fed πρέπει τώρα να ενεργήσει πολύ πιο επιθετικά από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά, λένε οι επικριτές της, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Waller απάντησε σε αυτές τις επικρίσεις το Σάββατο παραδεχόμενος ότι ορισμένα από τα κριτήρια που είχε θέσει η Fed ήταν πολύ «περιοριστικά». Αντί να μειώνει τη νομισματική στήριξη «αργότερα και πιο γρήγορα», ο Waller είπε ότι η Fed μπορεί να ήταν σε θέση να το κάνει «νωρίτερα και σταδιακά».

Από την πλευρά του, ο Neel Kashkari, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει άλλη μια κίνηση κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, αλλά προειδοποίησε την κεντρική τράπεζα να μην κάνει «προκαταβολικά πολύ περισσότερα».

Είπε ότι μια «συνετή στρατηγική» μπορεί να είναι να συνεχίσει με αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου «μέχρι ο πληθωρισμός να είναι σε καλό δρόμο για να πέσει στο 2%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v