Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ στις αγορές ρωσικού πετρελαίου και LNG έκανε η Κίνα

Διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι οι εισαγωγές ρωσικού αργού και LNG τον Μάιο. H Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

Ρεκόρ στις αγορές ρωσικού πετρελαίου και LNG έκανε η Κίνα

Η Κίνα συνέχισε να αγοράζει ρωσικά ενεργειακά προϊόντα τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης ποσότητας-ρεκόρ αργού πετρελαίου. Ανέβασε έτσι το σύνολο των αγορών στα 7,47 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα από τον Απρίλιο και διπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η αύξηση ήρθε καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στον τέταρτο μήνα και άλλοι αγοραστές συνέχισαν να αποφεύγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα από τη Ρωσία. Η κινεζική ζήτηση άρχισε επίσης να παρουσιάζει κάποια βελτίωση, καθώς τα lockdown χαλάρωσαν, επιτρέποντας την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής.

Οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία επιταχύνθηκαν τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 80% σε ετήσια βάση, στα 10,27 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη στη Μόσχα.

Οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε 8,42 εκατομμύρια τόνους, με τη Ρωσία να ξεπερνά τη Σαουδική Αραβία ως κύρια πηγή πετρελαίου της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Οι ρωσικές πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν 54% στους 397.000 τόνους, παρότι συνολικά οι αγορές LNG της Κίνας μειώθηκαν κατά 28%.

Ο όγκος του φυσικού αερίου εξαιρεί τις εισαγωγές από αγωγούς, οι οποίες δεν αναφέρονται από τα τελωνεία αλλά είναι ο κύριος τρόπος μεταφοράς του καυσίμου από τη Ρωσία στην Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v