Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρούβλι: Εκτόξευση σε υψηλά 7ετίας

Η ισχύς του ρωσικού νομίσματος υπονομεύει τα κρατικά έσοδα και την ελκυστικότητα των εξαγωγών. Τα capital controls οδηγούν σε πτήση. Ανάβει η συζήτηση για τα «βέλτιστα» επιτόκια.

Ρούβλι: Εκτόξευση σε υψηλά 7ετίας

Το ρούβλι εκτινάχθηκε σε υψηλό επτά ετών, επεκτείνοντας ένα ράλι που θέλει να περιορίσει η Ρωσία. Ταυτόχρονα πυροδοτεί τη συζήτηση στη Μόσχα για το εάν η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να στοχεύσει σε μια «βέλτιστη» συναλλαγματική ισοτιμία, με τα επιτόκια.

Το νόμισμα εκτινάχθηκε έως και 1,7% στα 55,44 ανά δολάριο ΗΠΑ, το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2015. Από την αρχή του έτους το ρούβλι ενισχύεται 35%, παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο συνεχίστηκε αμείωτο ακόμη και μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο κατά 1.050 μονάδες βάσης και να χαλαρώσει τα capital controls που επιβλήθηκαν ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαφημίσει το ράλι ως απόδειξη ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις διεθνείς κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί καθώς μια τέτοια πτήση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και τα δημοσιονομικά της χώρας.

Τα μέτρα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ρωσίας είχαν μικρό αντίκτυπο στη δυναμική του ρουβλίου, η οποία οφείλεται στους περιορισμούς στις συναλλαγές σε δολάρια και στην ελάχιστη ζήτηση για το δολάριο εν μέσω κατάρρευσης των εισαγωγών της χώρας.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας διατύπωσαν αντίθετες απόψεις τη Δευτέρα σχετικά με έναν στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ είπε ότι οι αρχές συζήτησαν έναν καθορισμένο στόχο για το ρούβλι και να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη. Μια «βέλτιστη» ισοτιμία είναι μεταξύ 70 και 80 ρούβλια ανά δολάριο, είπε, μιλώντας για τα επιτόκια.

Ώρες μετά την εμφάνιση των σχολίων του Μπελούσοφ, ανώτερος κεντρικός τραπεζίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια τέτοια αλλαγή πολιτικής.

«Εάν εφαρμοστούν, οποιεσδήποτε ιδέες που σχετίζονται με τη στόχευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μείωση της αποτελεσματικότητας και απώλεια της κυριαρχίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται», δήλωσε ο Αλεξέι Ζαμπότκιν

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Πούτιν, Αλεξέι Κούντριν, είπε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να εξετάσει την επιλογή στόχευσης. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αρχές δεν διαθέτουν τα μέσα για να επηρεάσουν το ρωσικό νόμισμα, ακόμη κι αν το ήθελαν.

Το να επιτραπεί σε ξένους να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ρούβλι, αλλά θα ήταν πολιτικά αδύνατο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγο της Locko Bank JSC.

Κατάρα εσόδων

Ο πόλεμος αρχικά πυροδότησε μια καταστροφή, στέλνοντας το νόμισμα σε ιστορικό χαμηλό των 121,5275 ανά δολάριο στις 10 Μαρτίου, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπάθησαν να απομονώσουν τη χώρα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά αφού η Μόσχα επέβαλε υποχρεωτικές πωλήσεις σε συνάλλαγμα στους εξαγωγείς και ζήτησε από ορισμένους αγοραστές ενεργειακών προϊόντων να πληρώσουν σε ρούβλια, το νόμισμα γύρισε και σημείωσε ράλι 118%.

Ενώ αυτό βοήθησε τη Ρωσία να αποφύγει μια συναλλαγματική κρίση, τώρα έγινε βραχνάς για την κεντρική τράπεζα καθώς μειώνονται τα έσοδα από τις εξαγωγές σε τοπικό νόμισμα και έκανε τα αγαθά της χώρας πιο ακριβά στο εξωτερικό. Η τράπεζα απάντησε με μια σειρά από μέτρα χαλάρωσης.

Ωστόσο, τα συναλλαγματικά κέρδη συνεχίστηκαν, αναδεικνύοντας τα διλήμματα και τις προσδοκίες των traders για περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και για μέτρα που θα αναζωογονήσουν τη καταναλωτική ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v