Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Λαγκάρντ: Κίνδυνος απότομης διόρθωσης σε χρηματιστήρια-κτηματαγορά

«Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί αισθητά από την αρχή του τρέχοντος έτους», δηλώνει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιμένει στην στρατηγική αύξησης των επιτοκίων.

Προειδοποίηση Λαγκάρντ: Κίνδυνος απότομης διόρθωσης σε χρηματιστήρια-κτηματαγορά

Ο κίνδυνος μιας απότομης διόρθωσης στις χρηματοπιστωτικές και στεγαστικές αγορές της Ευρώπης είναι υψηλός, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί αισθητά από την αρχή του τρέχοντος έτους», είπε υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, του φορέα παρακολούθησης του χρηματοοικονομικού κινδύνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ενώ η διόρθωση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ήταν μέχρι στιγμής «τακτική», ο κίνδυνος περαιτέρω και πιθανώς απότομης πτώσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων παραμένει σοβαρός», είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα,  η επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Το σχέδιο προβλέπει αρχικά μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και μία ακόμα, ίσως μεγαλύτερη, τον Σεπτέμβριο.

«Αυτές οι αποφάσεις υποδηλώνουν την προηγούμενη δέσμευσή μας να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία εντός του πλαισίου της εντολής μας, περιλαμβάνοντας ευελιξία αν απαιτηθεί, για να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%», δήλωσε σε ευρωβουλευτές.

Υποστήριξε ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και την ευρύτερη αβεβαιότητα. Οι ανατιμήσεις διευρύνονται σε περισσότερα πεδία, επεσήμανε.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v