Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα τη Λιθουανία για το Καλίνινγκραντ

Η Ρωσία «θα απαντήσει σίγουρα σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», είπε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μπλόκο στη μεταφορά προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα.

Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα τη Λιθουανία για το Καλίνινγκραντ

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας απείλησε με αντίποινα μετά την απόφαση της Λιθουανίας να εμποδίσει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις προς τον βαλτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η Ρωσία «θα απαντήσει σίγουρα σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες» και τα κατάλληλα μέτρα θα ληφθούν σύντομα, είπε ο Νικολάι Πατρούσεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα κάλεσε τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Ρωσία Μάρκους Έντερερ για να εκφράσει μια «σθεναρή διαμαρτυρία» και απαίτησε την άμεση αποκατάσταση των υπηρεσιών διέλευσης προς το Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία, δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ αμφισβήτησε ότι ο Έντερερ κλήθηκε, λέγοντας ότι είχε πάει στο υπουργείο για να εξηγήσει τα μέτρα.

Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση έρχεται τέσσερις μήνες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, που προκάλεσε τη χειρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο επηρεάζουν σχεδόν τα μισά από όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρονται στο Καλίνινγκραντ σιδηροδρομικά μέσω της Λιθουανίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη ρωσική επαρχία. Η παράδοση των εμπορευμάτων συνεχίζεται αεροπορικώς και με πλοίο.

Η κυβέρνηση στο Βίλνιους διέκοψε τις παραδόσεις διαμετακόμισης, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ που απαγορεύουν την προμήθεια χάλυβα και άλλων προϊόντων σιδηρούχων μετάλλων από τη Ρωσία. Ο κατάλογος θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει το τσιμέντο.

«Δεν υπάρχει αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ», υποστηρίζει από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε. Επιτρέπεται η διέλευση όλων των εμπορευμάτων, που είτε δεν υπόκεινται σε κυρώσεις είτε δεν υπόκεινται ακόμη σε κυρώσεις, καθώς και διέλευση επιβατών βάσει ειδικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Λιθουανίας.

Παρόλα αυτά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τη Δευτέρα τον απεσταλμένο της Λιθουανίας στη Μόσχα ότι μπορεί να «δράσει για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v