Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «φοβερή κορύφωση» φτάνει η μάχη για τις δίδυμες πόλεις του Ντονμπάς

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπεί Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να βάλουν επισήμως σήμερα την Ουκρανία στον μακρύ δρόμο της υποψηφιότητας για μέλος της ΕΕ.

Σε «φοβερή κορύφωση» φτάνει η μάχη για τις δίδυμες πόλεις του Ντονμπάς

Την καταστροφή ολόκληρης της περιοχής Ντονμπάς έχει στόχο το σφυροκόπημα από τη ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση στους συμμάχους της χώρας του να επιταχύνουν την αποστολή βαρέων όπλων, μεταδίδει το Reuters.

Η μάχη για τις δίδυμες πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ στην περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας «εισέρχεται σε κάποιου είδους φοβερής κορύφωσης», είπε ο Αλέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι. Η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει και το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ, που απαρτίζουν την περιοχή Ντονμπάς, τη βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της διπλωματίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες αναμένεται να βάλουν επισήμως σήμερα την Ουκρανία στον μακρύ δρόμο της υποψηφιότητας για μέλος της ΕΕ. Αν και πρόκειται για μια συμβολική κυρίως κίνηση, ωστόσο θα βοηθήσει να ανέβει το ηθικό των Ουκρανών μετά από τέσσερις μήνες ενός αιματηρού πολέμου, στον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και πόλεις έχουν καταστραφεί.

Εξάλλου, στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, στα τέλη της εβδομάδας στη Γερμανία, θα παρουσιαστεί «ένα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία», όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Κατά τον ίδιο, πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο της G7 όπως και σε αυτή του NATO που θα ακολουθήσει, αναμένεται να τονιστεί η ανησυχία των κρατών-μελών για την Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v