Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία φοβάται κλείσιμο στρόφιγγας από Ρωσία

Ανησυχίες για την ετήσια συντήρηση του Nord Stream 1, τον Ιούλιο. Αυξάνεται ο κίνδυνος χειμερινής ενεργειακής κρίσης. Πληροφορίες θέλουν το Βερολίνο να μπαίνει στο β' στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία φοβάται κλείσιμο στρόφιγγας από Ρωσία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ετήσια συντήρηση του κύριου αγωγού εξαγωγών της, για να διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο χειμερινής ενεργειακής κρίσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, νωρίτερα αυτό τον μήνα η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 κατά 60%. Ο αγωγός, ένας από τους κύριους για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα κλείσει για περίπου δύο εβδομάδες από τα μέσα Ιουλίου, για τις ετήσιες καλοκαιρινές εργασίες του.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι ανησυχούν πως η Gazprom, ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, μπορεί να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου το διάστημα που ο Nord Stream 1 θα είναι κλειστός για επισκευές, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

«Η κατάσταση του εφοδιασμού είναι αρκετά στενή πριν καν κλείσει ο Nord Stream 1», τόνισε αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Προσδοκίες για ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα κάνει δήλωση την Πέμπτη για την «ασφάλεια της ενέργειας και του εφοδιασμού», εν μέσω προσδοκιών ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της χώρας για το φυσικό αέριο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι και αντικαγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα μιλήσει στις 10 το πρωί τοπική ώρα στο Βερολίνο, ανέφερε μέσω email το υπουργείο Οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v