Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργίες στη Ryanair, κόβει 3.100 πτήσεις η Lufthansa

Τριήμερη απεργία κήρυξαν συνδικάτα πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και έπεται συνέχεια. Χτύπημα στον ταξιδιωτικό τομέα από ελλείψεις προσωπικού, συνθήκες εργασίας και απεργίες.

Απεργίες στη Ryanair, κόβει 3.100 πτήσεις η Lufthansa

Eντείνεται το ταξιδιωτικό χάος στην Ευρώπη καθώς ξεκινά η κρίσιμη περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών. Η Lufthansa ακυρώνει 3.100 πτήσεις, μετά από ένα κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού που επιδείνωσε τις ελλείψεις προσωπικού.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η γερμανική αεροπορική εταιρεία φρέναρε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα ευρωπαϊκά δρομολόγια για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσε εκπρόσωπος. Κόβει 2.200 πτήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ νωρίτερα αυτό τον μήνα είχαν ανακοινωθεί 900 ακυρώσεις. Η μετοχή της Lufthansa χάνει έως και 3,3% στη Φρανκφούρτη.

Η Lufthansa, προσβλέποντας σε ένα πολυάσχολο καλοκαίρι για να ενισχύσει τις πωλήσεις και να μειώσει το χρέος, είχε προγραμματίσει να αναπτύξει χωρητικότητα το 2022 ίση με το 75% του επιπέδου του 2019.

Την ίδια ώρα, σε απεργία προχώρησαν κάποια πληρώματα καμπίνας της Ryanair στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία την Παρασκευή, εν μέσω διαμάχης για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, προκαλώντας περιορισμένη αναστάτωση καθώς η οικονομική αεροπορική εταιρεία ακύρωσε δεκάδες πτήσεις που άφησαν αποκλεισμένους εκατοντάδες επιβάτες.

Τα συνδικάτα πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία κήρυξαν τριήμερη απεργία που ξεκινά σήμερα Παρασκευή. Το προσωπικό στη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να απεργήσει το Σαββατοκύριακο. Τα πληρώματα στην Ισπανία πρόκειται να απεργήσουν ξανά στις 30 Ιουνίου και 1-2 Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία δεν σέβεται την τοπική εργατική νομοθεσία που καλύπτει ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός και προτρέπουν τη Ryanair να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

«Οι συνθήκες είναι τρομερές», είπε ο Ricardo Penarroias, πρόεδρος του SNPVAC, του συνδικάτου πίσω από την κινητοποίηση της Πορτογαλίας. «Ένα μέλος του πληρώματος δεν επιτρέπεται να πάρει ούτε ένα μπουκάλι νερό σε μια πτήση».

Η Ryanair δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, αλλά είπε στο πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι είχε διαπραγματευτεί εργασιακές συμφωνίες που κάλυπταν το 90% του προσωπικού της σε όλη την Ευρώπη και ότι δεν περίμενε εκτεταμένη αναστάτωση αυτό το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v