Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ατζέντα των G7 το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

Συμφωνία των διαπραγματευτικών ομάδων των επτά ισχυρότερων χωρών να τεθεί το θέμα στους ηγέτες που ξεκινούν σήμερα τις επαφές τους. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο μηχανισμός και να πειστούν οι χώρες να μετέχουν.

Στην ατζέντα των G7 το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

Οι διαπραγματευτές της Ομάδας των G7  συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις για ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να τεθεί το θέμα στους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στη Γερμανία, υποστηρίζει το Bloomberg.

Οι διαπραγματευτές γνωστοί ως sherpas είχαν αυτό που ένας αξιωματούχος περιέγραψε ως «έντονες συνομιλίες» για το θέμα στις Βαυαρικές Άλπεις ενόψει της συνόδου κορυφής.

Αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, κατέληξαν σε συμφωνία ότι οι ηγέτες θα πρέπει να έχουν μια επίσημη συζήτηση για ένα ανώτατο όριο τιμής, είπε η πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ένας τέτοιος μηχανισμός θα έθετε ένα ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο θα επιβάλλονταν μονομερώς από κάθε συμμετέχουσα χώρα και θα εμπόδιζε τη Ρωσία να πουλά σε υψηλότερη τιμή. Για τα ευρωπαϊκά κράτη, είναι επίσης ένας τρόπος να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός που προκαλείται από τις τιμές της ενέργειας.

Ενώ η Ιταλία είναι μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης -οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης για αυτήν- ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη είναι επιφυλακτικά δεδομένου ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να απαιτηθεί μια οδυνηρή επανεξέταση των ήδη συμφωνηθέντων κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό θα χρειαζόταν τη συμφωνία και των 27 κρατών μελών της ΕΕ και θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς οι βασικοί αγοραστές ρωσικού αργού, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα μπορούσαν να πεισθούν να συμμορφωθούν με ένα ανώτατο όριο τιμών.

Μια ιδέα που διατυπώνεται από τις ΗΠΑ θα ήταν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση πλοίων που μεταφέρουν το πετρέλαιο εφόσον συμφωνούν να μην πληρώνουν περισσότερο από μια συγκεκριμένη τιμή για το συγκεκριμένο πετρέλαιο. Η ΕΕ συμφώνησε να απαγορεύσει την ασφάλιση για τη μεταφορά αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία.

Ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι τα ερωτήματα που έπρεπε να λυθούν δεν ήταν ασήμαντα, αλλά η ομάδα βρισκόταν τουλάχιστον σε πορεία για εξεύρεση συμφωνίας. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι θα βρεθεί, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για την πρόταση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ηγέτες αναζητούν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Αλλά με τις βασικές λεπτομέρειες να υπό εξέταση ένας άλλος αξιωματούχος της G7 είπε ότι παραμένει ασαφές εάν οι ηγέτες θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ιδέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v