Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γρήγορες και αποφασιστικές» αυξήσεις επιτοκίων ζητά η BIS

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών καλεί τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν ταχύτατα παρά τον φόβο ύφεσης ή την πίεση στις τιμές μετοχών και ομολόγων. Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Γρήγορες και αποφασιστικές» αυξήσεις επιτοκίων ζητά η BIS

Το όργανο-ομπρέλα των κεντρικών τραπεζών, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ζήτησε να αυξηθούν τα επιτόκια «γρήγορα και αποφασιστικά» για να αποφευχθεί η μετατροπή της έκρηξης του πληθωρισμού σε κάτι ακόμη πιο προβληματικό.

Η BIS με έδρα την Ελβετία πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της τις τελευταίες ημέρες. Κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις τρέχουσες δυσκολίες, σημειώνει το Reuters.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σημαίνει ότι ο πληθωρισμός σε πολλές περιοχές είναι πλέον ο υψηλότερος εδώ και δεκαετίες. Αλλά η συνήθης «θεραπεία» της αύξησης των επιτοκίων δημιουργεί κίνδυνο ύφεσης, ακόμη και τον κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού» όπως τη δεκαετία του 1970, μια κατάσταση όπου οι αυξανόμενες τιμές συνδυάζονται με χαμηλή ή αρνητική οικονομική ανάπτυξη.

«Το κλειδί για τις κεντρικές τράπεζες είναι να ενεργούν γρήγορα και αποφασιστικά πριν εδραιωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Agustín Carstens, γενικός διευθυντής της BIS.

Ο Carstens, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, είπε ότι η έμφαση δόθηκε στο να δράσουν τα "επόμενα τρίμηνα". Η BIS πιστεύει ότι μια ήπια οικονομική προσγείωση - όπου τα επιτόκια αυξάνονται χωρίς να προκαλούν ύφεση - είναι ακόμα δυνατή, αλλά δέχεται ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση.

«Αν αυτή η αυστηροποίηση προκαλεί τεράστιες απώλειες, δημιουργεί τεράστιες διορθώσεις στις τιμές περιουσιακών στοιχείων και αυτό μολύνει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την απασχόληση - φυσικά, αυτό είναι ένα πιο δύσκολο σενάριο», είπε.

Οι αγορές υφίστανται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα sell-offs στην πρόσφατη ιστορία, καθώς μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - και από τον επόμενο μήνα η ΕΚΤ - απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τα σχεδόν 15 χρόνια συνεχών μέτρων νομισματικής τόνωσης.

Οι παγκόσμιες μετοχές  υποχωρούν 20% από τον Ιανουάριο και ορισμένοι αναλυτές υπολογίζουν ότι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, το σημείο αναφοράς των παγκόσμιων αγορών δανεισμού, θα μπορούσαν να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1788.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v