Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυρώσεις οδήγησαν σε αθέτηση χρέους τη Ρωσία, πρώτη από το 1918

Χθες έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων. Ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ αποκαλεί «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως «αθέτηση υποχρέωσης».

Οι κυρώσεις οδήγησαν σε αθέτηση χρέους τη Ρωσία, πρώτη από το 1918

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, εν μέσω των ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης, που έχουν κλείσει τις οδούς πληρωμών προς τους πιστωτές στο εξωτερικό, μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, για μήνες η χώρα έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις ποινές που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά στο τέλος της χθεσινής ημέρας (Κυριακή), έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων, που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης εάν δεν τηρηθεί.

Το Reuters μετέδωσε πως ορισμένοι Ταϊβανέζοι κάτοχοι δύο ρωσικών ευρωομολόγων δεν έχουν λάβει τους τόκους που έπρεπε να είχαν λάβει στις 27 Μαΐου -29 εκατ. δολάρια για ομόλογο λήξεως το 2036 σε ευρώ και 71 εκατ. δολάρια σε ομόλογο λήξεως το 2026 σε δολάριο.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως «αθέτηση υποχρέωσης».  

Σημειώνεται πως παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να καταβάλει τις πληρωμές σε επτά ομόλογα, από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως αυτή η αθέτηση πληρωμής -που θεωρούνταν αναμενόμενη, όχι λόγω έλλειψης χρημάτων από την πλευρά της Ρωσίας αλλά λόγω των δυτικών κυρώσεων- δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποιο ντόμινο στις αγορές ή στη ρωσική οικονομία. Επισημαίνει πως τα ρωσικά ομόλογα διαπραγματεύονται για σεντς επί του δολαρίου από τότε που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, ένδειξη πως οι επενδυτές πίστευαν πως η αθέτηση πληρωμής ήταν εύλογη.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η τελευταία φορά που η Ρωσία δεν πλήρωσε ξένο δανεισμό της ήταν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, όταν ο Βλαδίμηρος Λένιν αποκήρυξε το χρέος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή ομολόγων σε ρούβλι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1998, ωστόσο κατάφερνε την περίοδο εκείνη να είναι ενήμερο το ξένο χρέος της.

Πεσκόφ: Πληρώσαμε κανονικά

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους παραπάνω ισχυρισμούς. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν «είναι δικό μας πρόβλημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v