Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Αλμα 8% για τη λίρα μετά τα νέα μέτρα στήριξης

Το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό νόμισμα έφτασε να ενισχύεται ώς και 8% από το κλείσιμο της Πέμπτης, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 16,01 λίρες έναντι του δολαρίου.

Τουρκία: Αλμα 8% για τη λίρα μετά τα νέα μέτρα στήριξης

Η τουρκική λίρα κατέγραψε ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα και την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της εθνικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής ότι απαγορεύει τη χορήγηση δανείων σε λίρες σε εταιρείες που κατέχουν υπερβολικά μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα. 

Το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό νόμισμα έφτασε να ενισχύεται ώς και 8% από το κλείσιμο της Πέμπτης, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 16,01 λίρες έναντι του δολαρίου. Την Πέμπτη είχε κλείσει στις 17,35 λίρες το δολάριο.

Ωστόσο, μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, το τουρκικό νόμισμα διέγραψε ορισμένα από αυτά τα κέρδη, υποχωρώντας ελαφρά στις 16,5 λίρες έναντι του δολαρίου.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι κινήσεις του νομίσματος αντικατοπτρίζουν τα ανάμεικτα συναισθήματα των επενδυτών σχετικά με τη νέα απαγόρευση χορήγησης δανείων, η οποία ορίζει ότι αν οι εταιρείες στην Τουρκία θέλουν να λάβουν δάνεια σε λίρες, πρέπει να πουλήσουν ένα επαρκές ποσό του συναλλάγματος τους για να αγοράσουν λίρες.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι οι εταιρείες που έχουν το ισοδύναμο των 15 εκατομμυρίων λιρών σε ξένο νόμισμα (περίπου 910.000 δολάρια) δεν μπορούν να δανειστούν σε λίρες αν τα κεφάλαιά τους σε συνάλλαγμα υπερβαίνουν το 10% του ενεργητικού ή των ετήσιων πωλήσεών τους.

Το μέτρο έχει σκοπό να στηρίξει τη λίρα, η οποία έχει αποδυναμωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v