Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα έχει δικλίδες ασφαλείας

Στο επερχόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, για να αποτρέψει την άνοδο αποδόσεων και spreads, αλλά να διατηρεί την πίεση στις κυβερνήσεις για δημοσιονομική τάξη, τόνισε.

Λαγκάρντ: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα έχει δικλίδες ασφαλείας

Το επερχόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περιορίσει μια άτακτη διεύρυνση των περιθωρίων αποδόσεων των ομολόγων στην ευρωζώνη, ενώ θα διατηρήσει την πίεση στις κυβερνήσεις να έχουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το νέο μέσο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αναλογικό και να περιέχει επαρκείς δικλίδες ασφαλείας για να διατηρήσει την ώθηση των κρατών-μελών προς μια συνεπή δημοσιονομική πολιτική», είπε στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία τον επόμενο μήνα, η Λαγκάρντ είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί σταδιακά, αλλά με την επιλογή να ενεργήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επιδείνωση του μεσοπρόθεσμου πληθωρισμού, ειδικά εάν υπάρχουν ενδείξεις αποδέσμευσης των πληθωριστικών προσδοκιών.

Ετοιμοι να αυξήσουμε τα επιτόκια με πιο γρήγορο ρυθμό αν χρειαστεί

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη, λέγοντας επίσης ότι η ομάδα της είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερους ρυθμούς -εάν χρειαστεί-, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκτοξεύεται υψηλότερα.

«Έχουμε αναθεωρήσει σημαντικά χαμηλότερα τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω των εγχώριων αποθεμάτων ασφαλείας έναντι της απώλειας της δυναμικής ανάπτυξης», δήλωσε η Λαγκάρντ την Τρίτη στο φόρουμ Sintra.

«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν, θα έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να κινηθούμε πιο γρήγορα. Αυτή η δέσμευση, ωστόσο, εξαρτάται από τα δεδομένα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v