Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο ετοιμάζει η Σκοτία

Αν και το 2014 η ετυμηγορία ήταν σαφής απορρίπτοντας την απόσχιση, η σκοτσέζικη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Brexit άλλαξε τα δεδομένα θέτοντας το ζήτημα ξανά.

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο ετοιμάζει η Σκοτία

Η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το κοινοβούλιο της Σκοτίας θα δημοσιεύσει νομοσχέδιο που προβλέπει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για απόσχιση και ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Οκτωβρίου 2023, γράφει το Reuters.

Η Στέρτζον είπε ότι θα απευθυνθεί στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να είναι νόμιμη η ψηφοφορία. Όπως πρόσθεσε, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Οι ψηφοφόροι στη Σκοτία, με πληθυσμό περίπου 5,5 εκατ. κατοίκων, απέρριψαν την ανεξαρτησία το 2014. Όμως, η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκοτίας υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκοτσέζων, σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε δεύτερη ψηφοφορία.

Ο Τζόνσον και το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκοτία, αντιτίθενται σθεναρά σε δημοψήφισμα υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014, όταν οι Σκοτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Προηγουμένως είχε αρνηθεί να εκδώσει εντολή για να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εκπρόσωπος Τζόνσον: Θα εξετάσουμε την πρόταση, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, ωστόσο η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σύμφωνα με το Reuters.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: Προτεραιότητα τόσο της βρετανικής όσο και της σκοτσέζικης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η συνεργασία και η διαρκής προσήλωση στα θέματα που γνωρίζουμε ότι έχουν σημασία για τους ανθρώπους από το ένα ως το άλλο άκρο της χώρας», είπε στους δημοσιογράφους.

«Έχει ληφθεί απόφαση από την πρωθυπουργό, επομένως θα μελετήσουμε προσεκτικά τις λεπτομέρειες της πρότασης και επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει εάν θα αποδεχτεί το αίτημα της σκοτσέζικης κυβέρνησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v