Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Δεν κάναμε παραχωρήσεις στην Τουρκία για τα F-16

Πώς τοποθετήθηκαν Φινλανδία και Σουηδία αναφορικά με τις «ανησυχίες» της Αγκυρας για τους Κούρδους και τις εξαγωγές όπλων προς τη γειτονική χώρα.

ΗΠΑ: Δεν κάναμε παραχωρήσεις στην Τουρκία για τα F-16

Δεν υπήρξαν παραχωρήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία και η Αγκυρα δεν συνέδεσε αιτήματα προς τις ΗΠΑ, όπως για τα μαχητικά F-16 (σ.σ. άλλωστε κομβικός στο θέμα είναι ο ρόλος του Κογκρέσου), με τη συμφωνία που θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις ανακοινώσεις.

Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι η σύγκρουση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα μπορούσε να καταστήσει τη συμμαχία πιο ασφαλή, καθώς το μέχρι χθες βέτο της Τουρκίας περιέπλεξε τις προσπάθειες των συμμάχων να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο έναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Σουηδία έχει αυστηροποιήσει τους νόμους για την τρομοκρατία τα τελευταία χρόνια και περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Φινλανδός πρόεδρος δηλώνει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας είναι εφάμιλλη με τα σημερινά μέλη του ΝΑΤΟ μετά από μια αναθεώρηση πέρυσι.

Τα σκανδιναβικά έθνη τόνισαν επίσης τη συνταγματική προστασία στην ελευθερία του λόγου, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν ειρηνικές κουρδικές διαδηλώσεις και είπαν ότι οποιεσδήποτε εκδόσεις ατόμων ζητήσει η Τουρκία πρέπει να κριθούν από τα δικαστήρια.

Όσον αφορά την άρση των απαγορεύσεων στις εξαγωγές όπλων, η Σουηδή πρωθυπουργός σημείωσε τον Ιούνιο ότι οι αρχές που χορηγούν εγκρίσεις εξαγωγής όπλων ενδέχεται να έχουν διαφορετική άποψη για τις αποστολές στην Τουρκία, υπό το πρίσμα του αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v