Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέθοδος των... τριών από ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων

Σε τρεις ζώνες χώρισε την ευρωζώνη η κεντρική τράπεζα. Πώς κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία γίνονται «δωρητές» και χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία «αποδέκτες». Τρέχει και για το νέο εργαλείο στήριξης.

Μέθοδος των... τριών από ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τις ωριμάνσεις γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση θα γίνει σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι διαφορές (spread) μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία αύριο. Θέλει να αποτρέψει τον κίνδυνο ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός να γίνει εμπόδιο στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων. Επ' αυτού προετοιμάζει και ειδικό εργαλείο, όπως είναι γνωστό.

Η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, αποδέκτες και ουδέτερους-, με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των spread στα ομόλογά τους τις τελευταίες εβδομάδες. Τα spread μετρώνται έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία χρησιμεύουν ως defacto σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «αποδέκτες» μέρος των μετρητών από τις λήξεις ομολόγων που αγόρασε από τις χώρες «δωρητές», στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα έσοδα από τα ομόλογα «ουδέτερων» χωρών να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας, ανέφεραν οι πηγές.

Οι λίστες, που θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ περιφερειακών και χωρών του πυρήνα, που προέκυψε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.

Στους «αποδέκτες» είναι μια χούφτα χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο ριψοκίνδυνες, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές.

Η ομάδα «δωρητών» αποτελείται από περίπου μισή ντουζίνα λεγόμενες χώρες του πυρήνα, που θεωρούνται ασφαλέστερες και περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις πηγές.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Ενώ οι λήξεις τίτλων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές. Έτσι, έχει επιταχύνει τις εργασίες, ώστε να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όπου χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Αυτό μπορεί να εξακριβωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ή τις οικονομικές συστάσεις της, ή από την ίδια την ΕΚΤ, μέσω αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έκανε με την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, ανέφεραν πηγές στο Reuters. 

Η πρώτη επιλογή θα κρατούσε την ΕΚΤ εκτός της συγκεκριμένης συζήτησης, αλλά θα την καθιστούσε εξαρτημένη από άλλο θεσμό. Η δεύτερη θα έδινε στους κεντρικούς τραπεζίτες περισσότερη εξουσία, αλλά θα τους έθετε αντιμέτωπους με κατηγορίες ότι εμπλέκονται στην πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v