Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Aυξημένος ο κίνδυνος για δελτίο στο αέριο και ύφεση στην ευρωζώνη

Η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο θα επιφέρει πλήγμα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης από 1 ως 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, προβλέπει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Fitch: Aυξημένος ο κίνδυνος για δελτίο στο αέριο και ύφεση στην ευρωζώνη

Η πιθανότητα επιβολής δελτίου στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τις τελευταίες διαταραχές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, ενώ μια τεχνητή ύφεση αποτελεί πλέον ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο, υποστηρίζει η Fitch.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά της, η πρόβλεψη του Ιουνίου για ανάπτυξη 2,6% στην ευρωζώνη το 2022 και 2,1% το 2023 στηριζόταν σε ένα βασικό σενάριο το οποίο δεν προέβλεπε ούτε κάποια απότομη διακοπή στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην ευρωζώνη ούτε την επιβολή δελτίου.

Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο.

Οι συνεχείς διαταραχές στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αν δεν αντισταθμιστούν από μεγαλύτερες ροές μέσω άλλων αγωγών, θα περιορίσουν τη δυνατότητα των χωρών της ευρωζώνης να καλύψουν τις ανάγκες για φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρά τις προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων και της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τούτο σημαίνει σύμφωνα με τη Fitch ότι η επιβολή δελτίου για την κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες είναι ένα ολοένα και πιο πιθανό σενάριο, το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης να μειώσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης από 1 ως 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v