Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό οι τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έχει αυξηθεί κατά 12% αυτή την εβδομάδα. Στο 54% έφτασε το άλμα του φυσικού αερίου τον Ιούνιο.

Σε νέο υψηλό οι τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σκαρφαλώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ρεύμα και θέρμανση στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό κυριεύει την αγορά.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην αποκτήσει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, την ώρα που οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας παραλύουν, λόγω καθυστερημένης συντήρησης και διακοπών. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

«Ο κίνδυνος να δούμε περαιτέρω μείωση των εξαγωγών ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κάνει την αγορά πολύ νευρική», δήλωσε ο Carlos Torres Diaz, αναλυτής της Rystad Energy AS. «Φαίνεται ότι η αγορά αρχίζει να τιμολογεί ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο για τον χειμώνα».

Η Uniper ξεκίνησε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για μια πιθανή διάσωση μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναγκάζοντας την εταιρεία να αγοράζει καύσιμα στην αγορά spot σε υψηλότερες τιμές. Η Citigroup  προειδοποίησε ότι η χώρα πρέπει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος φυσικού αερίου στους καταναλωτές, διαφορετικά κινδυνεύει με «πολύ αρνητικές» συνέπειες για τις αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου της ηπείρου.

Η Γερμανία εφαρμόζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να επαναφέρει τα εργοστάσια άνθρακα σε λειτουργία και να τροφοδοτήσουν τη χώρα τον χειμώνα, ενώ σε όλη την Ευρώπη συνεχίζονται οι συζητήσεις για την προετοιμασία της περιόδου θέρμανσης.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έχει αυξηθεί κατά 12% αυτή την εβδομάδα και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 287 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

H τιμή αυτή πλησιάζει τη μεγάλη άνοδο που παρατηρήθηκε στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν οι τιμές για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και τα 335 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου.

Ακραία υψηλές τιμές καταγράφηκαν επίσης στη γαλλική αγορά, όπου οι traders ήταν επιφυλακτικοί για τη χαμηλή διαθεσιμότητα της πυρηνικής δυναμικότητας της Électricité de France ενόψει του χειμώνα, όταν η εταιρεία παράγει συνήθως αρκετή πλεονάζουσα ενέργεια για εξαγωγή.

Στα ύψη και το φυσικό αέριο

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι περικοπές προμήθειας της Ρωσίας έθεσαν τις εταιρείες υπό πίεση. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 7% την Πέμπτη, ανεβάζοντας την άνοδο τον Ιούνιο στο 54%. Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το ολλανδικό φυσικό αέριο ενισχύεται 2,4%, στα 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι βαθιές περικοπές της Μόσχας στις αρχές αυτού του μήνα έχουν σφίξει γρήγορα την αγορά, επισκιάζοντας τη μειωμένη καλοκαιρινή ζήτηση και τις ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στην αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων εγκαίρως για τον χειμώνα, για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v