Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 22 μηνών για τη μεταποίηση της ευρωζώνης

Η παραγωγή των εργοστασίων επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, με τις νέες παραγγελίες και τη ζήτηση για εξαγωγές να μειώνονται. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προσγειώθηκε σε χαμηλό 25 μηνών. Φόβοι για ύφεση.

Χαμηλό 22 μηνών για τη μεταποίηση της ευρωζώνης

Καθοδικά κινήθηκε η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωζώνη για πρώτη φορά από τους αρχικούς περιορισμούς κατά της Covid-19 στις αρχές του 2020.

Ο δείκτης S&P μεταποίησης ευρωζώνης (PMI), ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον κλάδο, δείχνει ότι η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις χώρες της ευρωζώνης, με τις νέες παραγγελίες και τη ζήτηση για εξαγωγές να μειώνονται, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προσγειώθηκε σε χαμηλό 25 μηνών.

Ο συνολικός PMI της μεταποίησης έφτασε στο 52,1, μειωμένος από το 54,6 του Μαΐου (αλλά ελαφρώς υψηλότερο από την προκαταρκτική ένδειξη για τον Ιούνιο). Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση -υψηλότερα από αυτό δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα δείχνει συρρίκνωση.

Όμως ο Δείκτης Παραγωγής βυθίστηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, παρουσιάζοντας στασιμότητα, φτάνοντας σε χαμηλό 24 μηνών και τις 49,3 μονάδες.

Ο Chris Williamson, Chief Business Economist της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε ότι η μεταποίηση στην ευρωζώνη κινήθηκε σε πτώση τον Ιούνιο καθώς η ζήτηση μειώθηκε.

«Οι παραγγελίες για αγαθά μειώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό τους τελευταίους δύο μήνες, πέφτοντας τον Ιούνιο σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με εξαίρεση την Ολλανδία, και ακόμη και εδώ ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Η ζήτηση τώρα αποδυναμώνεται καθώς οι εταιρείες αναφέρουν ότι οι πελάτες γίνονται πιο προσεκτικοί σε σχέση με τις δαπάνες, λόγω της αύξησης των τιμών και των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.

Η ύφεση φαίνεται ότι θα αποκτήσει δυναμική τους επόμενους μήνες», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v