Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To αμερικανικό LNG ξεπέρασε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη

Για πρώτη φορά οι ποσότητες αμερικανικού φυσικού αερίου ξεπέρασαν τους όγκους που στέλνει η Ρωσία μέσω αγωγών. Πήραν κεφάλι οι ΗΠΑ, αρκεί να εξαιρέσει κανείς τις ρωσικές καραβιές που ακόμη φτάνουν στην ΕΕ...

To αμερικανικό LNG ξεπέρασε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη απ' ό,τι οι ρωσικοί αγωγοί, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που επικαλείται το Bloomberg.

Η Ευρώπη στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις, όπως το αμερικανικό LNG, αφού η ρωσική Gazprom μείωσε τις αποστολές μέσω του Nord Stream, του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη, και αφού διέκοψε τις αποστολές σε χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με τους νέους όρους πληρωμής. Η Ρωσία κάλυψε πέρυσι περισσότερο από το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας οδήγησαν στον πρώτο μήνα στην ιστορία που η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ μέσω υγροποίησης παρά από τη Ρωσία μέσω αγωγού», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol. «Η πτώση της ρωσικής προσφοράς ενεργοποιεί την ΕΕ για να προετοιμαστεί ενόψει ενός σκληρού χειμώνα».

Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερο αέριο στην Ευρώπη από τη Ρωσία

Η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ συμβαίνει εν μέσω αύξησης της παραγωγής του καυσίμου στη χώρα, μετά την έναρξη των εξαγωγών το 2016, που μεταμόρφωσαν το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, γράφει το Bloomberg. 

Μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ συμφώνησε να εισαγάγει επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG φέτος, σε μια προσπάθεια να εκτοπίσει το ρωσικό αέριο. Σ' έναν φιλόδοξο στόχο, η Ένωση επιδίωξε να αντικαταστήσει το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου με LNG από διάφορες πηγές μέσα στη χρονιά.

Η Ρωσία στέλνει περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κάθε χρόνο και επιπλέον 14-18 δισ. κυβικά μέτρα LNG.

Αν προσθέσουμε και το LNG, όμως, το οποίο συνεχίζει να φτάνει στην Ευρώπη, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί συνολικά τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην ήπειρο, παραμένοντας πάνω από τις ΗΠΑ. Το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ και το Κατάρ και πριν από την Αλγερία, σύμφωνα με την ετήσια στατιστική επισκόπηση της BP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v