Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο εμπορικό έλλειμμα από το 1991 για τη Γερμανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας που σχετίζονται με την Covid χτυπούν τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με σημαντικές συνέπειες για την εξαγωγική οικονομία της χώρας. Ανοδος 29% για τις εξαγωγές στη Ρωσία.

Πρώτο εμπορικό έλλειμμα από το 1991 για τη Γερμανία

Στο 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας τον Μάιο, υποχωρώντας από το αναθεωρημένο πλεόνασμα του Απριλίου ύψους 3,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστικής Αρχή Destatis, τη Δευτέρα.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, είναι το πρώτο μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα σε τρεις δεκαετίες μετά την απροσδόκητη πτώση των εξαγωγών τον Μάιο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας που σχετίζονται με την Covid χτυπούν τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με σημαντικές συνέπειες για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 125,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,5% σε μηνιαία βάση, αλλά αυξήθηκαν κατά 11,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021. Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε 67,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες ανήλθαν σε 58,3 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση και σημείωσαν άλμα 27,8% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 126,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα αγαθά αξίας 61,8 δισ. ευρώ προέρχονταν από την ΕΕ. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ανήλθαν σε 65 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το μη εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου ήταν 500 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Οι εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία αυξήθηκαν κατά 29,4% σε 1,0 δισεκατομμύριο ευρώ τον Μάιο από τον Απρίλιο, αφού μειώθηκαν απότομα κατά σχεδόν 60% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο και κατά 9,9% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, κατά 54,6% χαμηλότερα. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 9,8% στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάιο μηνιαίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v