Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σολτς: «Ιστορική πρόκληση» ο πληθωρισμός, αναζητούνται συναινέσεις

Τρόπους δράσης απέναντι στο αυξημένο κόστος ζωής αναζήτησαν σε κοινή συνάντηση καγκελάριος, βιομήχανοι, συνδικάτα και κεντρική τράπεζα. Οι φορείς καταθέτουν προτάσεις, ωστόσο «η κρίση δεν θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον».

Σολτς: «Ιστορική πρόκληση» ο πληθωρισμός, αναζητούνται συναινέσεις

Η Γερμανία πρέπει να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει μια «ιστορική» αύξηση του κόστους ζωής, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση με την κρίση πληθωρισμού της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Ο Γερμανός ηγέτης κάλεσε εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων και της Μπούντεσμπανκ να προτείνουν μέτρα που θα αμβλύνουν την πίεση στους καταναλωτές. Στόχος αυτής της -σπάνιας- κοινής προσπάθειας, γράφει το Bloomberg, είναι η ανάπτυξη πολιτικών καταπολέμησης του πληθωρισμού τις επόμενες εβδομάδες, είπε τη Δευτέρα μετά την πρώτη συνάντηση με τους φορείς.

«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Σολτς έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Για να το θέσω διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση».

Η γερμανική κυβέρνηση σπεύδει να αντιμετωπίσει μια ασταμάτητη άνοδο των τιμών, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάσσεται μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο Σολτς είπε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα μπορούσε να έχει «εκρηκτικά» αποτελέσματα στη γερμανική κοινωνία, προκαλώντας διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

«Για μένα είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα: Στεκόμαστε ενωμένοι», είπε τη Δευτέρα. 

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο τρικομματικός συνασπισμός υπό τον Σολτς έχει εγκρίνει δύο πακέτα βοήθειας για να μετριάσει τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους. Τα μέτρα, αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν άρση των επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, έκπτωση εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες και παροχή επιδομάτων 300 ευρώ ανά φορολογούμενο και 100 ευρώ ανά παιδί.

Ενώ τα μέτρα συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού σε 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο, δεν υπολογίζεται ακόμη εντελώς ο αντίκτυπος του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Η κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο στάδιο, ωστόσο δεν ενεργοποίησε τη δυνατότητα να μεταβιβάζονται οι αυξημένες τιμές από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στους πελάτες. Ταυτόχρονα, οι λογαριασμοί των καταναλωτών μπορεί να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι. 

Ο Σολτς δήλωσε ότι το επόμενο έτος θα φέρει μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς μαίνεται η συζήτηση εντός της κυβέρνησης σχετικά με το είδος της υποστήριξης που θα προσφερθεί και τον τρόπο χρηματοδότησής της

Η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Τόσο η Φαχίμι όσο και ο Ράινερ Ντούλγκερ, επικεφαλής της εργοδοτικής ένωσης BDA, συμφώνησαν ότι οι μισθοί δεν συγκαταλέγονται επί του παρόντος στους παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή. Ο Ντούλγκερ κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να μειώσει τον φόρο εισοδήματος για τους εργαζομένους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου που σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου εντατικών διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των συνδικάτων εργοδοτών και εργαζομένων, της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας αλλά και επιστήμονες με στόχο την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς ο επιθετικός ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλεί γενική αβεβαιότητα. Μάλιστα τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια κατάσταση «που δεν αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον». 

Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός στη Γερμανία τείνει να αγγίξει το 8%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Μάιο ανήλθε στο 7,9%, με την τάση να καταγράφεται αυξητική. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την αναμενόμενη έκρηξη της τιμής θέρμανσης και ηλεκτρικού τον χειμώνα, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοινωνικό μείγμα, όπως παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο καγκελάριος στην εφόλης της ύλης καλοκαιρινή του συνέντευξη.

«Συντονισμένη Δράση» με πολλές προτάσεις αλλά και κριτική

Η «Συντονισμένη Δράση» που επίσημα ξεκινά σήμερα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο, με πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού να βρίσκονται επί τάπητος, ενίοτε αντικρουόμενες:από σοβαρές μισθολογικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα αυξήσεις μισθών για τόνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων-καταναλωτών, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ενδεχομένως και νέα εφάπαξ βοηθήματα και επιδόματα στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου ελαφρύνσεων.

Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμος αναμένεται ο ρόλος των υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, του υπ. Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους Κρίστιαν Λίντνερ αλλά και του Σοσιαλδημοκράτη υπ. Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Η σημασία που αποδίδεται στην «Συντονισμένη Δράση» είναι μεγάλη.

Η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων εκτιμά ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι εφικτό για να αποφευχθεί μια ύφεση» ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ κάνει λόγο για την «σκληρότερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση από τη Γερμανική Επανένωση». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων Ver.di Φρανκ Βέρνεκε εκτιμά ότι αυτό που απαιτείται άμεσα είναι ένα ακόμη πακέτο βοήθειας, με το ήδη ισχύον των 30 δις να μην κρίνεται επαρκές.

«Η ανάγκη είναι μεγάλη» ανέφερε στο ARD. Kριτική πάντως ασκούν και βουλευτές της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι στους κρίσιμους αυτούς κύκλους διαβουλεύσεων δεν εκλήθη η αντιπολίτευση. Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνουν ήδη πολλοί στον δημόσιο διάλογο είναι αν οι όποιες νέες παρεμβάσεις για τον πληθωρισμό επηρεάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόβλεψη για τήρηση του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου.

2022 όπως 1967...

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στη Γερμανία εν έτει 1967 επί θητείας του Χριστιανοδημοκράτη καγκελαρίου Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ και του υπ. Οικονομικών από τους Σοσιαλδημοκράτες Καρλ Σίλερ με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών για την αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης στη μεταπολεμική Γερμανία.

Μετά από 55 χρόνια ο καγκελάριος Σολτς αποπειράται κάτι αντίστοιχο. Κι όλα αυτά ενώ η ενεργειακή κρίση μέρα με τη μέρα βαθαίνει, με τη Ρωσία να απειλεί με ενδεχόμενο πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου μεταξύ 11 με 22 Ιουλίου, κατά τη διάκρεια των τακτικών, θερινών εργασιών συντήρησης του αγωγού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v