Ισπανία: Επιπλέον €1 δισ. για αμυντικές δαπάνες

Στόχος να διπλασιαστούν ως το τέλος της δεκαετίας, για να επιτευχθεί η σχετική οδηγία του ΝΑΤΟ και να «ανταποκριθεί η χώρα στη στήριξη στην Ουκρανία». Διαφωνούν οι συγκυβερνώντες Podemos.

Ισπανία: Επιπλέον €1 δισ. για αμυντικές δαπάνες

Η ισπανική κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τον στρατό φέτος, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, μεταδίδει το Bloomberg.

Η αύξηση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ, είναι σύμφωνη με τη δέσμευση της Ισπανίας να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό έως το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας.

Αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ. Μόλις επτά χώρες τήρησαν το 2% του ΑΕΠ πέρυσι. Ξεχωρίζει το ελληνικό «βαθύ μπλε»

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι η Ισπανία σχεδόν θα διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2029, καθώς ανταποκρίνεται στη στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας. Οι ισπανικές στρατιωτικές δαπάνες ανέρχονται επί του παρόντος στο 1,02% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος της συμμαχίας μετά το Λουξεμβούργο.

Οι Podemos, ο αριστερός κυβερνητικός εταίρος στην Ισπανία, έχουν αντιταχθεί δημόσια τόσο στα σχέδια του Σάντσεθ να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες όσο και στην κυβερνητική απόφαση να επιτραπεί στο αμερικανικό ναυτικό η ανάπτυξη επιπλέον δύο αντιτορπιλικών σε βάση της νότιας Ισπανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v