Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, αρχίζει η μάχη διαδοχής

Προηγήθηκε βροχή παραιτήσεων πολιτικών στελεχών του. Χαριστική βολή η επιστολή του νέου ΥΠΟΙΚ, που τον καλούσε να αποχωρήσει. Ο Rishi Sunak προηγείται στα στοιχήματα για τη διαδοχή του, ο Μπεν Γουάλας σε δημοσκόπηση μεταξύ των Συντηρητικών.

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, αρχίζει η μάχη διαδοχής

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, του οποίου τα πολιτικά στελέχη παραιτούνταν το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες. Οπως δήλωσε, η διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο νέος ηγέτης. 

«Η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», είπε ο Τζόνσον στην πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ. «Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως θα κάνω κι εγώ, έως ότου υπάρξει νέος αρχηγός».

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω δεν ήταν απλώς επειδή ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας», εξήγησε ο Τζόνσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία.

Τη χαριστική βολή στην απόφασή του φαίνεται ότι έδωσε η επιστολή του νεοδιορισθέντος υπουργού Οικονομικών Ζαχάουι, με την οποία τον καλούσε να παραιτηθεί. Ανοδικά κινείται η στερλίνα, μετά τη δημοσίευση της είδησης για παραίτηση Τζόνσον. 

Ο Ρίσι Σουνάκ προηγείται στα στοιχήματα για να αντικαταστήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων Landbrokes. Η Πένι Μορντάντ είναι το δεύτερο φαβορί μαζί με τον Μπεν Γουάλας.

Δημοσκόπηση του YouGov διαπίστωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είναι το φαβορί μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον, ακολουθούμενος από την υπουργό Εμπορίου Πένι Μορντάντ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Σκάνδαλα διαρκείας είχαν αποδυναμώσει και απαξιώσει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα από την Τρίτη οι παραιτήσεις υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων να είναι δεκάδες, παίρνοντας μορφή χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με το CNBC, οι αποχωρήσεις των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει τις 50. Οπως αναφέρει το Bloomberg, πλέον το 30% της κυβέρνησης έχει παραιτηθεί.

Ενισχυμένη η στερλίνα

Η λίρα σημείωνε έντονη ανοδική κίνηση, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωνε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η πολιτική αβεβαιότητα και τα οικονομικά θέματα είναι πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω αναταράξεις.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έως και 0,8% έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, μετά από δύο ημέρες κατά τις οποίες παραιτήθηκαν περισσότεροι από 50 υπουργοί της κυβέρνησης, επικαλούμενοι γενικά την έλλειψη ειλικρίνειας και ακεραιότητας του Τζόνσον. Η στερλίνα έφτασε στο 1,2023 δολάριο και σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ευρώ, στο 1,173 ευρώ.

Αποχώρησαν κι άλλα στελέχη της κυβέρνησής του την Πέμπτη

Ο υπουργός της Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία Brandon Lewis παραιτήθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πλέον ότι οι αξίες της ειλικρίνειας, της ακεραιότητας και του αμοιβαίου σεβασμού υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Lewis εντάχθηκε στους περίπου 50 πολιτικούς που παραιτήθηκαν από κυβερνητικές θέσεις τις τελευταίες δύο μέρες, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Τζόνσον να φύγει από την εξουσία. Η Helen Whately, υφυπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε επίσης την Πέμπτη.

Ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς παραιτήθηκε σήμερα λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας».

«Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και τη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

ΠΗΓΗ: Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v