Πόσο κοντά είμαστε στην ύφεση, οι προβλέψεις εννέα οίκων

Ποια είναι η εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Το βαρίδι του πληθωρισμού, η αύξηση επιτοκίων και η «προσγείωση». Το παιχνίδι των πιθανοτήτων και γιατί τα σύννεφα συνεχώς αυξάνουν.

Πόσο κοντά είμαστε στην ύφεση, οι προβλέψεις εννέα οίκων

Πολλές από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες του κόσμου εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να βυθιστούν σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη, το Βρετανία και η παγκόσμια οικονομία είναι από 30% έως 60%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται πιο γρήγορα σε νομισματική σύσφιξη των πολιτικών τους στην προσπάθεια να μειώσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και κυρίως τις πληθωριστικές προσδοκίες των επενδυτών.

Η γερμανική Deutsche Bank ήταν η πρώτη μεγάλη τράπεζα που προέβλεψε ύφεση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο φέτος και την ακολούθησαν άλλες, όπως η Nomura και η Morgan Stanley. Πολλοί άλλοι αναλυτές έχουν δηλώσει έκτοτε ότι μια σοβαρή και διαρκής οικονομική ύφεση έχει πλέον υψηλή πιθανότητα να συμβεί.

1. Η Deutsche Bank σχολίασε ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμενε προηγουμένως, γεγονός που θα αυξήσει την ανεργία κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ είναι πιθανό να συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό 3,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023 και στη συνέχεια κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο.

2. H ιαπωνική Nomura, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει αναδείξει τους υφεσιακούς κινδύνους και πλέον πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες πραγματικά πέφτουν σε ύφεση, εκτιμώντας ότι εκτός από τις ΗΠΑ, αυτό αναμένεται στην ευρωζώνη, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τον Καναδά το επόμενο έτος. Για τις ΗΠΑ προβλέπει μια ρηχή αλλά μακρά ύφεση πέντε τριμήνων, που θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

3. H Morgan Stanley εκτιμά ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης επιδεινώνονται και οι «αρκούδες» έρχονται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα νέα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν πιο ουσιαστικούς κινδύνους ύφεσης. Η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed έχει αυξήσει τις πιθανότητες η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να πέσει σε ύφεση, με τις πιθανότητες να έχουν πλέον αυξηθεί από 30% σε περίπου 60%. Οι προοπτικές ανάπτυξης μειώνονται και η τράπεζα βλέπει να ξεκινά μια ήπια τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο φέτος, μαζί με τη μειωμένη προσφορά ενέργειας από τη Ρωσία. Η Ευρώπη θα εισέλθει σε ήπια ύφεση, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,8% φέτος και 0,2% το 2023, ενώ το κακό σενάριο προβλέπει 2,3% φέτος και -0,7% το 2023.

4. Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η οικονομία στις ΗΠΑ έχει πιθανότητα 30% να εισέλθει σε ύφεση το επόμενο έτος, από 15% προηγουμένως, και μια πιθανότητα 25% υπό όρους να εισέλθει σε ύφεση το 2024, αν αποφευχθεί η ύφεση το 2023. Αυτό συνεπάγεται μια αθροιστική πιθανότητα 48% τα επόμενα δύο χρόνια έναντι 35% προηγουμένως. Η τράπεζα παραμένει αμυντική για το επόμενο τρίμηνο, με θέσεις overweight σε μετρητά και εμπορεύματα, ουδέτερη σε μετοχές και ομόλογα και αρνητική για τα εταιρικά ομόλογα μέχρι να βελτιωθεί το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού.

5. H αμερικανική Citigroup βλέπει 50% πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία παρότι αναγνωρίζει τη χαμηλή μόχλευση στα νοικοκυριά, αφού εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται από σοβαρές διαταραχές της προσφοράς που ανεβάζουν τον πληθωρισμό και μειώνουν την ανάπτυξη. Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια τρομακτική πρόκληση καθώς προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό και η ιστορία δείχνει ότι η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού συχνά συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη. 

6. Οι οικονομολόγοι της BofA βλέπουν περίπου 40% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα υψηλός, και αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα θα επιβραδυνθεί σχεδόν στο μηδέν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η καθυστερημένη επίδραση των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών επηρεάζει αρνητικά την οικονομία. Από την άλλη, όμως, βλέπουν μόνο μια «μέτρια» ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 4%.

7. Η UBS δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ ή παγκοσμίως φέτος ή το επόμενο έτος στο βασικό σενάριο, αλλά είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι σκληρής προσγείωσης αυξάνονται. Ωστόσο, ακόμη κι αν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, θα είναι επιφανειακή, δεδομένης της αντοχής των ισολογισμών των καταναλωτών και των τραπεζών, εξηγεί η ελβετική τράπεζα. Οι βασικές εκτιμήσεις της αναφέρουν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι της τάξης του 2,7% φέτος και 2,2% για την οικονομία των ΗΠΑ και, παρότι οι φόβοι για ύφεση είναι πιο σημαντικοί πλέον από τον κίνδυνο του πληθωρισμού, οι περικοπές των επιτοκίων της Fed πλέον τιμολογούνται ήδη από τα μέσα του 2023.

8. H ελβετική Credit Suisse δήλωσε ότι βλέπει τις ΗΠΑ να αποφεύγουν την ύφεση, μειώνοντας τον στόχο της για το τέλος του έτους για τον δείκτη S&P 500 ώστε να αντικατοπτρίζει την επίδραση του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου στις αποτιμήσεις των μετοχών. Ωστόσο, οι επενδυτές φέτος ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε ύφεση ως αποτέλεσμα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, αλλά κατά την άποψη των αναλυτών της Credit Suisse η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται από τα αυξημένα επίπεδα αλλά δεν είναι «υφεσιακή».

9. Τέλος, η JP Morgan εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια ήπια προσγείωση είναι πιο πιθανή από μια ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά οι πιθανότητες για την ύφεση αυξάνονται. Η πιο ισχυρή απόδειξη μιας αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης είναι η υγεία των χρηματοοικονομικών, εταιρικών και οικιακών ισολογισμών. Η αποδυνάμωση της ζήτησης μπορεί να μην οδηγήσει σε αθετήσεις πληρωμών και πιέσεις στους ισολογισμούς που έχουν επιδεινώσει τις προηγούμενες υφέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v