Εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του Twitter ο Μασκ

Επικαλείται ουσιώδη παραβίαση πολλών διατάξεων της συμφωνίας. Αρχίζει μια σκληρή νομική αντιπαράθεση καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter δηλώνει αποφασισμένο να τον αναγκάσει να προχωρήσει στην εξαγορά.

Εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του Twitter ο Μασκ

Ο Έλον Μασκ προσπαθεί να τερματίσει την προσπάθεια εξαγοράς της Twitter Inc. έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία παρουσίασε παραπλανητικά δεδομένα χρηστών ανοίγοντας το δρόμο για ένα επίπονο δικαστικό καυγά.

Η απόσυρση σηματοδοτεί μια δραματική στροφή σε εξάμηνο σίριαλ που ξεκίνησε με τον Μασκ να αγοράζει μετοχές της εταιρείας, να παρουσιάζει ένα περίπλοκο σχέδιο χρηματοδότησης και στη συνέχεια να συνάπτει συμφωνία τον Απρίλιο. Καθ' όλη τη διάρκεια, ο Μασκ κατηγορούσε την εταιρεία ότι παραπλανούσε το κοινό σχετικά με τον αριθμό των αυτοματοποιημένων λογαριασμών γνωστών ως spam bots στην πλατφόρμα της. Αποκορύφωμα η επιστολή τερματισμού της συμφωνίας που εστάλη την Παρασκευή.

Το Twitter έκανε "παραπλανητικές δηλώσεις" σχετικά με τον αριθμό των spam bots στο κοινωνικό δίκτυο και δεν "συμμορφώθηκε με τις συμβατικές του υποχρεώσεις" για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης του πόσο διαδεδομένα είναι τα bots, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Μασκ στην επιστολή που έστειλαν στις αρχές.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη δημοσιοποίηση της επιστολής, το Twitter υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί στο δικαστήριο. «Το συμβούλιο του Twitter έχει δεσμευτεί να κλείσει τη συναλλαγή με την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Μασκ και σχεδιάζει να λάβει νομικά μέτρα για να επιβάλει τη συμφωνία», ανέφερε σε tweet ο Μπρετ Τέιλορ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. «Είμαστε σίγουροι ότι θα επικρατήσουμε στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ».

Η νομική διαμάχη θα διεξαχθεί σε ένα δικαστήριο που ιστορικά «αντιπαθεί» τις προσπάθειες για κατάργηση συμφωνιών συγχώνευσης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευθέτηση με την οποία ο Μασκ θα αναγκαστεί να αγοράσει το Twitter, πιθανώς με αναθεωρημένους όρους, είπαν νομικοί παράγοντες στο Bloomberg.

H συμφωνηθείσα τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή φαίνεται όλο και καλύτερη για το Twitter καθώς το κοινωνικό δίκτυο άρχισε να δυσκολεύεται να πουλάει διαφημίσεις και άρχισε να παγώνει τις προσλήψεις ενώ οι μετοχές του χτυπήθηκαν από την ευρύτερη κατάρρευση της αγοράς. Η διαφορά μεταξύ της μετοχής του Twitter και της τιμής της συμφωνίας έχει διευρυνθεί.

Σύμφωνα με την επιστολή του Μασκ η ομάδα του ζήτησε από το Twitter περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα bots και δεν έλαβαν αρκετές ώστε να ικανοποιηθούν. Ο Μασκ πιστεύει ότι ο αριθμός των spam bots είναι σημαντικά υψηλότερος από 5%, αναφέρει στην επιστολή, χωρίς να προσφέρει στοιχεία.

Ο Μασκ υποστήριξε επίσης ότι το Twitter απέτυχε να λειτουργήσει κανονικά. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε πάγωμα προσλήψεων, απέλυσε ανώτερα στελέχη και είδε άλλα να αποχωρούν. Αυτά κατά τον ιδρυτή της Tesla αποτελούν «ουσιαστική παραβίαση» της συμφωνίας.

Η συμφωνία του Μασκ με το Twitter περιελάμβανε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν δεν προχωρήσει, το μέρος που θα φταίει θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά ο Μασκ μπορεί να μην είναι σε θέση να απομακρυνθεί απλώς πληρώνοντας το ποσό. Η συμφωνία συγχώνευσης περιλαμβάνει συγκεκριμένη διάταξη που επιτρέπει στο Twitter να αναγκάσει τον Musk να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, εάν η υπόθεση καταλήξει στο δικαστήριο, το Twitter μπορεί να εξασφαλίσει εντολή που θα υποχρεώνει τον Μασκ να ολοκληρώσει τη αγορά. Η εταιρεία έχει επανειλημμένα πει ότι θα ακολουθήσει αυτή τη νομική οδό.

Οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν περίπου 7% στις ειδήσεις μετά το κλείσιμο της Παρασκευής στα 36,81 δολάρια. Η μετοχή έχει υποχωρήσει 15% φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v