Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πληθαίνουν οι υποψηφιότητες για το Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ

Μανιφέστο της Κέμι Μπέιντενοχ στους Times και δυναμικό «παρών» του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, που άνοιξε τον δρόμο για το ντόμινο παραιτήσεων που εκπαραθύρωσαν τον Τζόνσον. Γκραντ Σαπς, Ναντίμ Ζαχάουι και έπεται συνέχεια...

Βρετανία: Πληθαίνουν οι υποψηφιότητες για το Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ

Στη μάχη της διαδοχής για την πρωθυπουργία της Βρετανίας και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μπήκε επίσημα πρώτη η βουλευτής Κέμι Μπέιντενοχ, με άρθρο της στους Times όπου δεσμεύεται να μειώσει το μέγεθος του κράτους και να δημιουργήσει ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, «επικεντρωμένο στα βασικά», τους χαμηλούς φόρους και τις «σφιχτές δαπάνες».

Υποψήφιος όμως δήλωσε και ο Ρίσι Σουνάκ, ο φιλόδοξος πρώην υπουργός Οικονομικών που με την παραίτησή του άνοιξε τον δρόμο για τη μαζική έξοδο και άλλων υπουργών από την κυβέρνηση Τζόνσον. Σε δημοσκόπηση ανάμεσα σε 493 μέλη του Συντηρητικού κόμματος, είναι στην κορυφή με 25% μπροστά από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας που συγκεντρώνει 21%.

Βέβαια, το τρίλεπτο βίντεο που κυκλοφόρησε περιγράφοντας τον εαυτό του ως σοβαρό και υπεύθυνο υποψήφιο, αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση που πέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σήκωσε δυνατούς ψιθύρους μεταξύ των Τόρις κυρίως για τη σπουδή του να δηλώσει «παρών» για τη διαδοχή. Σαν έτοιμος από καιρό, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εφημερίδες όπως η Daily Mail ανέφεραν ότι ο ιστότοπος της εκστρατείας του καταχωρήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, αποδεικνύοντας ότι τα σχέδιά του για να αναλάβει την ηγεσία είχαν σχεδιαστεί εδώ και μήνες.

Το στοίχημα του Σουνάκ είναι να κερδίσει όσους Συντηρητικούς δυσαρεστήθηκαν από τη φορολογική πολιτική του. Έχει επιβάλει τους περισσότερους φόρους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες δαπάνες της εποχής της πανδημίας.

Πέρασε μήνες αντιστεκόμενος στα αιτήματα για φοροελαφρύνεις, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να ακολουθεί υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική ώστε να αποφύγει την ανατροφοδότηση του πληθωρισμού.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times.

Ο Γκραντ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών, γράφει το ΑΠΕ, αλλά είπε ότι αν κερδίσει θα εκδώσει έναν έκτακτο προϋπολογισμό μέσα στις πρώτες 100 ημέρες ώστε να μειώσει τους φόρους για τους πιο ευάλωτους και να παράσχει κρατική υποστήριξη σε εταιρείες με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας.

«Πρέπει να είμαστε στρατηγική κυβέρνηση, νηφάλια στην ανάλυσή της και να μην κυνηγάμε το επόμενο πρωτοσέλιδο», ανέφερε ο Σαπς.

Η Sunday Times γράφει ότι στόχος του Σαπς είναι να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους ζωής και να ανοικοδομήσει τη βρετανική οικονομία, ώστε να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μέχρι το 2050.

Το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, σύμφωνα με το Reuters. Κουρδικής καταγωγής, είναι ο άνθρωπος που διορίστηκε μεν από τον Τζόνσον πριν από λίγες μέρες ως αντικαταστάτης του Σουνάκ, ωστόσο μετά από λίγο συντάχθηκε με το κύμα όσων ζητούσαν την αποχώρηση του πρωθυπουργού. 

Στην κούρσα διαδοχής του υπό παραίτηση Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να τρέξουν άλλοι 15 υποψήφιοι περίπου.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, από τα ονόματα που "έπαιζαν" δυνατά για την επόμενη μέρα, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον.

Φερόταν ως φαβορί στην κούρσα διαδοχής, ωστόσο ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v