Γερμανία: Το συνδικάτο IG Metall θα ζητήσει αυξήσεις 8%

Οι εταιρείες μπορούν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος αλλά οι εργαζόμενοι δεν μπορούν, δήλωσε ο πρόεδρος της IG Metall, Γέοργκ Χόφμαν.

Γερμανία: Το συνδικάτο IG Metall θα ζητήσει αυξήσεις 8%

Το μεγαλύτερο βιομηχανικό εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει αύξηση μισθών κατά 8% για εκατομμύρια εργαζομένους στoν τομέα της μεταποίησης στις επερχόμενες συνομιλίες με τους εργοδότες, ελάχιστα πάνω από τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού στη χώρα. 

Στη Γερμανία, οι συμφωνίες για τον καθορισμό των μισθών συνήθως συνάπτονται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων που καλύπτουν έναν ολόκληρο βιομηχανικό τομέα. Η IG Metall διαπραγματεύεται μεταξύ άλλων για εργαζομένους στις βιομηχανίες αυτοκινήτων και μηχανημάτων, με περισσότερους από 3,8 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της IG Metall, Γέοργκ Χόφμαν, δήλωσε ότι «η οικονομία χρειάζεται αυξανόμενα εισοδήματα και σταθερή κατανάλωση ως υπαρξιακή στήριξη». Σημείωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες τα πάνε καλά τόσο από πλευράς παραγγελιών όσο και κερδών και ότι «οι εταιρείες μπορούν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος (αλλά) οι εργαζόμενοι δεν μπορούν».

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 7,6% τον Ιούνιο, ελαφρώς χαμηλότερο από το υψηλό μισού αιώνα του 7,9% που έφτασε τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v