Νάγκελ: Η ΕΚΤ πρέπει να σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με βάση το OMT

Το νέο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι αποθαρρύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Νάγκελ: Η ΕΚΤ πρέπει να σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με βάση το OMT

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λάβει ως πρότυπο για το επερχόμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει στόχο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, αυτό που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται στην εμπειρία του προγράμματος OMT (Απευθείας Νομισματικές Συναλλαγές)» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Νάγκελ, προσθέτοντας ότι το εν λόγω εργαλείο δεν πρέπει «να δίνει την εντύπωση ότι αποθαρρύνει την εξυγίανση της δημοσιονομικής πολιτικής».

Το OMT, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστο αριθμό ομολόγων από χώρες που υποβάλλουν αίτηση για διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η προϋπόθεση αυτή θεωρείται πλέον ως πολιτικά απεχθής.

Το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αλλά και μόνο η ανακοίνωσή του εξουδετέρωσε τα κερδοσκοπικά στοιχήματα για ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v