Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ισπανία φορολογεί τράπεζες και εταιρείες ενέργειας για να στηρίξει τα νοικοκυριά

Κλείνοντας στο μάτι στο συγκυβερνών κόμμα Podemos, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ επιβάλλει διετή έκτακτη εισφορά σε μεγάλες εταιρείες, ώστε να εισπράξει 7 δισ. ευρώ υπέρ των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό 10%. Η χώρα συνολικά έχει λάβει μέτρα 15 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία φορολογεί τράπεζες και εταιρείες ενέργειας για να στηρίξει τα νοικοκυριά

Αυξάνει τους φόρους σε μεγάλες τράπεζες και εταιρείες ενέργειας η Ισπανία, ούτως ώστε να εισπράξει δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν πολιτικές για τη μείωση του αντίκτυπου που έχει ο καλπάζων πληθωρισμός στους καταναλωτές.

Σε ομιλία του στην κάτω βουλή την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων που αποσκοπούν στην απόσπαση περισσότερων χρημάτων από τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από την αύξηση επιτοκίων και την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Η έκτακτη εισφορά θα έχει διετή διάρκεια. Η κυβέρνηση αναμένει ετήσια έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 2 δισ. ευρώ από τα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Μετά την ανακοίνωση υποχώρησαν οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Η CaixaBank σημείωσε πτώση 9%, η BBVA σημείωσε πτώση 5% και η Banco Santander υποχώρησε περίπου 4%. Ο ισπανικός IBEX 35 ήταν ο δείκτης με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη.

«Πρέπει να μοιραστούμε το βάρος αυτής της κρίσης δίκαια και όχι όπως στην προηγούμενη, που έπεσε πάνω στους πιο ευάλωτους», είπε ο Σάντσεθ.

Σε όλη την Ευρώπη, γράφει το Bloomberg, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν πολιτικές που θα βοηθήσουν όσα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν την επιδεινούμενη κρίση κόστους διαβίωσης. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται ήδη κοντά στο 9%, ενώ στην Ισπανία έφτασε το 10%

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε μέτρα άνω των 9 δισ. ευρώ, καθώς η ακρίβεια μειώνει τη δημοτικότητά του. Το συνολικό κόστος των μέτρων κατά της κρίσης μέχρι στιγμής φέτος στην Ισπανία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Η στόχευση στις τράπεζες θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρωθυπουργό να αμβλύνει τις εντάσεις με τον κυβερνητικό του εταίρο, το αριστερό κόμμα Podemos, που ζητά ευρεία δημοσιονομική μεταρρύθμιση με σκοπό τη φορολόγηση των εισηγμένων εταιρειών και της μεγαλοϊδιοκτησίας.

Η πίεση στα νοικοκυριά βοήθησε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να κατατροπώσει τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία. Η ήττα των Σοσιαλιστών στο ιστορικό τους προπύργιο δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για να διατηρήσει την εξουσία μετά τις γενικές εκλογές που αναμένονται στα τέλη του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v