Η Μεγάλη Παραίτηση και οι νοσταλγοί της προηγούμενης δουλειάς

Ή η μεγάλη μετάνοια. Εκατομμύρια Αμερικανοί το ξανασκέφτονται που άφησαν τη δουλειά τους ψάχνοντας ευκαιρίες τηλεργασίας. Η πραγματικότητα διαψεύδει προσδοκίες που καλλιέργησε το πανδημικό μοντέλο εργασίας.

Η Μεγάλη Παραίτηση και οι νοσταλγοί της προηγούμενης δουλειάς

 

Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, διαμορφώνοντας ένα φαινόμενο που ονομάστηκε Μεγάλη Παραίτηση. Πολλοί όμως τώρα μετανιώνουν για την απόφασή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει το Bloomberg.

Πάνω από το ένα τέταρτο όσων παραιτήθηκαν το ξανασκέφτονται, δείχνει η μελέτη της Joblist, πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 άτομα που αναζήτησαν εργασία τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στην αύξηση των παραιτήσεων συνέβαλαν οι κίνδυνοι στον εργασιακό χώρο που οφείλονταν στην πανδημία, οι νέες ευκαιρίες τηλεργασίας και μια αίσθηση ότι οι Αμερικανοί επανεξετάζουν την επαγγελματική τους ζωή εν μέσω γενικευμένης αναταραχής. Οι παραιτήσεις φέτος είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.

Αλλά η έρευνα της Joblist εντόπισε μια σειρά από λόγους για τους οποίους ορισμένοι από όσους αποχώρησαν κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Περίπου οι μισοί απ' όσους ψάχνουν δουλειά εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας θα χειροτερέψει τους επόμενους έξι μήνες. Επίσης, μεταξύ εκείνων που βρήκαν νέα δουλειά μετά την παραίτηση, το 42% δηλώνει ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.

Κάποιοι διαπίστωσαν επίσης ότι τους λείπουν οι συνάδελφοι. «Η κοινωνική σύνδεση είναι συχνά υποτιμημένη», λέει ο Kevin Harrington, διευθύνων Σύμβουλος της Jobseek. «Πολλοί περνούν τόσο χρόνο στη δουλειά, όσο και με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αρκετοί χτίζουν δυνατές σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Αυτός είναι κρίσιμος παράγοντας για το πώς βλέπουν τη δουλειά τους και το πόσο πιθανό είναι να παραμείνουν σ' αυτήν».

Το πόσο έχει μετανιώσει κανείς διαφοροποιείται βέβαια και ανάλογα με το επάγγελμα. Οι εργαζόμενοι στον τομέαυγείας, που υφίστανται τεράστια πίεση από την πανδημία, δήλωσαν σε μικρότερο ποσοστό (14%) ότι πήραν λάθος απόφαση όταν υπέβαλαν παραίτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v