Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αντιμέτωπες με κρίση χρέους οι αναπτυσσόμενες

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εντείνει τον κίνδυνο κρίσης χρέους στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αντιμέτωπες με κρίση χρέους οι αναπτυσσόμενες

Οι κεντρικές τράπεζες ορθώς εστιάζουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού αλλά οι αυξήσεις επιτοκίων εντείνουν την πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες, προειδοποίησε την Τρίτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε δηλώσεις που έκανε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος Devex, η κα. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση χρέους στις αναπτυσσόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες, αλλά υποστήριξε ότι οι χώρες της G20 αρχίζουν να συνειδητοποιούν την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών αυτών. 

«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος για μια κρίση χρέους» σημείωσε. «Γιατί; Επειδή το επίπεδο του χρέους έχει ανέβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται πιο σφιχτές - είναι πιο ακριβή η εξυπηρέτησή του» πρόσθεσε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι 30% των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων αγορών δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους ή έχουν χρεοκοπήσει. 

«Οπότε αν δεν δράσουμε τι πιστεύετε ότι θα συμβεί; Δεν θα είναι καλό για αυτές τις χώρες και σίγουρα δεν θα είναι καλό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» επισήμανε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v