Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης στην Ιταλία

Δεν στηρίζει Ντράγκι το Κίνημα Πέντε Αστέρων στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα γίνει σήμερα, την οποία η κυβέρνηση ζήτησε για ένα πακέτο βοήθειας. Σήμα του Ιταλού πρωθυπουργού για παραίτηση, αν δεν τον υποστηρίξουν.

Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης στην Ιταλία

Δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας σε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα Πέμπτη, αυξάνοντας την προοπτική παραίτησης του πρωθυπουργού και οδηγώντας ενδεχομένως σε πρόωρες εκλογές.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Τζουζέπε Κόντε είπε στους βουλευτές αργά την Τετάρτη ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων του, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στον συνασπισμό του Ντράγκι, θα μποϊκοτάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία η κυβέρνηση ζήτησε για ένα πακέτο βοήθειας. Ο Ντράγκι έστειλε σήμα ότι θα παραιτηθεί, εάν ο Κόντε δεν τον στηρίξει.

Η αναταραχή έρχεται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι βιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, είναι έτοιμη να μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για την ευρωζώνη φέτος και του χρόνου.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε εποικοδομητική υποστήριξη σε αυτή την κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Ντράγκι, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να της δώσουμε λευκή επιταγή», είπε ο Κόντε το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από μια μέρα συναντήσεων με συμμάχους και βουλευτές.

Ο Ντράγκι, ο οποίος ηγείται της τεχνοκρατικής κυβέρνησης της Ιταλίας από τις αρχές του 2021, θα μπορούσε να συναντήσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ακόμη και σήμερα Πέμπτη για να του προτείνει την παραίτησή του. Μια κατάρρευση του συνασπισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που τα περισσότερα κόμματα θα ήθελαν να αποφύγουν.

Μια επιλογή για να αποφευχθεί η ρήξη της κυβέρνησης θα ήταν ο Ματαρέλα να ζητήσει από τον Ντράγκι να παραμείνει και να πραγματοποιήσει έναν γύρο συνομιλιών με τα κόμματα της συμμαχίας του, για να εξακριβώσει αν εξακολουθεί να έχει την υποστήριξή τους. Ο Ντράγκι θα μπορούσε τότε να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης για να μετρήσει την υποστήριξή τους.

Όλα τα άλλα κόμματα του συνασπισμού του Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι ο πιο ένθερμος σύμμαχός του, ζήτησαν από την κυβέρνηση να επαληθεύσει την υποστήριξη του συνασπισμού, κάτι που θα απαιτούσε τη διεξαγωγή ξεχωριστής ψήφου εμπιστοσύνης.

Η δημοτικότητα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία μειώνεται από τότε που μπήκε στην κυβερνητική συμμαχία με τον Ντράγκι και ο Κόντε δέχεται πιέσεις από τους βουλευτές του να αποχωρήσει από τον συνασπισμό.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα την Πέμπτη, με το βλέμμα στην ψήφο εμπιστοσύνης, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,31%. Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διευρύνεται στις 217 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v