Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξήλωμα κυρώσεων σε Ρώσους που προσέφυγαν μελετά η ΕΕ

Έχουν κατατεθεί 41 αγωγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, από ιδιώτες, οντότητες ή κλάδους, που ζητούν τη διαγραφή τους από τη λίστα κυρώσεων, με τον ισχυρισμό ότι τους επιβλήθηκαν βάσει αδύναμης ή εσφαλμένης τεκμηρίωσης.

Ξήλωμα κυρώσεων σε Ρώσους που προσέφυγαν μελετά η ΕΕ

Tην άρση των κυρώσεων σε ορισμένους Ρώσους μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι δικηγόροι της διαπίστωσαν ότι η επιβολή των περιορισμών ενδεχομένως δεν τεκμηριώνονται επαρκώς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Περίπου 30 άτομα που τελούν υπό κυρώσεις για την εμπλοκή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία μήνυσαν την ΕΕ, ζητώντας να διαγραφούν από τις σχετικές λίστες, ενώ άλλοι 10 ζήτησαν απευθείας τη διαγραφή τους, λένε οι πληροφορίες. Συνολικά έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια 41 αγωγές, που αφορούν ιδιώτες, οντότητες ή κλάδους.

Η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη ότι ορισμένα από τα αιτήματα ήταν δικαιολογημένα, καθώς οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τους ενάγοντες έδειχναν ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονταν οι κυρώσεις ήταν αδύναμα, παρωχημένα ή εσφαλμένα.

Τα ονόματα όσων προσέφυγαν δεν διευκρινίστηκαν. Βέβαια, πρόκειται για μικρό αριθμό σε σχέση με το σύνολο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Στα κατάστιχα βρίσκονται εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων μεγιστάνων, επιχειρηματιών, πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Ο ιδρυτής της εταιρείας λιπασμάτων EuroChem Αντρέι Μελνιτσένκο και η σύζυγός του Αλεξάντρα βρίσκονται μεταξύ εκείνων που έστειλαν επιστολή στην ΕΕ διά των δικηγόρων τους, ζητώντας να επανεξεταστούν οι κυρώσεις σε βάρος τους, γράφει το Bloomberg. Όπως δηλώνει το σχετικό έγγραφο, ισχυρίζονται ότι εσφαλμένα έχουν χαρακτηριστεί στενοί σύμμαχοι της ρωσικής ηγεσίας. 

Σε όσους ζήτησαν από την ΕΕ να επανεξετάσει την απόφασή της συμπεριλαμβάνονται επίσης οι μεγιστάνες του χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ και του μετάλλου Άλισερ Ουσμάνοφ, συνεχίζουν οι πηγές.

Παράλληλα, η ΕΕ σκοπεύει να εντάξει ακόμη 50 άτομα και οντότητες στο νέο πακέτο κυρώσεων που πρόκειται να εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας στο στόχαστρο μεταξύ άλλων τον ρωσικό χρυσό.

Η νομική βάση οποιωνδήποτε κυρώσεων πρέπει να είναι σταθερή, καθώς η απώλεια μιας δικαστικής υπόθεσης εγκυμονεί κινδύνους, τόσο οικονομικούς όσο και φήμης, για την ΕΕ. Ωστόσο, η κατάργηση κυρώσεων προϋποθέτει τη σχετική υποστήριξη από τα κράτη-μέλη και ορισμένοι διπλωμάτες δεν δείχνουν βιασύνη ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v