Ετοιμος να υποβάλει παραίτηση ο Μάριο Ντράγκι

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε επίσημα την αποχή από κρίσιμη ψηφοφορία. Στον Ιταλό πρόεδρο αναμένεται να μεταβεί ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Ορατό σενάριο οι πρόωρες κάλπες.

Ετοιμος να υποβάλει παραίτηση ο Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του αφού το Κίνημα Πέντε Αστέρων, βασικό μέλος του συνασπισμού του, έκανε πράξη την απειλή του να μποϊκοτάρει μια ψηφοφορία, προκαλώντας πολιτική αναταραχή.

Το κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε στη Γερουσία της Ρώμης ότι θα απέχει αργότερα σήμερα από την ψηφοφορία για ένα πακέτο βοήθειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ο Ντράγκι, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για να ηγηθεί μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στις αρχές του 2021, αναμένεται να δώσει την παραίτησή του στον αρχηγό του κράτους, αφότου προεδρεύσει συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα.

Δεν είναι σαφές εάν ο Ματαρέλα θα αποδεχθεί την παραίτηση του 74χρονου Ντράγκι. Ο πρόεδρος θα μπορούσε να πει στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ζητήσει υποστήριξη από όλους τους συμμάχους σε μια νέα ψηφοφορία, μετά από γύρο συνομιλιών.

Μια κατάρρευση του συνασπισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς το φθινόπωρο, αλλά τα περισσότερα κόμματα θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν.

«Υπήρξε πλήρης αδιαφορία για τα αιτήματά μας», είπε η Μαρία Καστελόνε των Πέντε Αστέρων στους συναδέλφους της καθώς επιβεβαίωνε την αποχή. «Για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, ο μόνος στόχος κατά τη διάρκεια αυτών των 18 μηνών ήταν να διαλύσουν το έργο μας».

Οι εξελίξεις οδήγησαν τα ιταλικά ομόλογα σε σημαντικές απώλειες. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας και των αντίστοιχων της Γερμανίας ανέβηκε σε υψηλό ενός μήνα, πάνω από 215 μονάδες βάσης, με άνοδο 16 μονάδες βάσης.

Η αποχώρηση του Ντράγκι θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επωφεληθεί η χώρα από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, αλλά και να έχει αντίκτυπο στη στάση της χώρας σε ό,τι αφορά τη σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v