Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση Ντράγκι

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης μεν, έχασε την εμπιστοσύνη των απαραίτητων Πέντε Αστριών δε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Συνάντηση με πρόεδρο Ματαρέλα και... άγνωστοι αι βουλαί και το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση Ντράγκι

Με κίνδυνο κατάρρευσης απειλείται η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, αφού το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ένα από τα μέλη της, δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή ούτε υπερψήφισε το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μεταδίδει το Reuters.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη βουλή ο Ντράγκι κατευθύνθηκε στο Παλάτσο Κουιρινάλε στη Ρώμη για να συναντήσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες για σχεδόν μία ώρα.

Ο 74χρονος Ντράγκι επέστρεψε στο γραφείο του χωρίς να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης καλλιέργησε εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ενόψει και των εθνικών εκλογών που υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2023.

Ο Ντράγκι ωστόσο ανέβασε τον πήχη, δηλώνοντας ότι δεν θα ήθελε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς τα Πέντε Αστέρια, του κόμματος που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του 2018, αλλά από τότε έχει αποδυναμωθεί εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Η απόφαση των Πέντε Αστέρων να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία βύθισε την Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα και έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες για εξασφάλιση δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει τη χώρα και παράλληλα να μειωθεί η εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, κι έτσι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης καθώς τα 5 Αστέρια δεν υποστηρίζουν πλέον την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση πήρε 172 ψήφους, καταψήφισαν 39 βουλευτές, ενώ τα Πέντε Αστέρια απείχαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v