Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Ματαρέλα. Νέα ψήφος εμπιστοσύνης. Ποια είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Η αντίδραση των αγορών.

Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση στην Ιταλία καθώς ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίηση του η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα με τον τελευταίο να ζητά από τον Ιταλό πρωθυπουργό να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για να εξακριβώσει αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Nωρίτερα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός εθνικής ενότητας που στήριζε την κυβέρνησή του δεν υπάρχει πια. «Θα υποβάλλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο σήμερα το βράδυ» σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, η μη συμμετοχή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν «πολύ σημαντική από πολιτική άποψη».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες που θα του επέτρεπαν να συνεχίσει.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ούτε υπερψήφισε το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη βουλή ο Ντράγκι κατευθύνθηκε στο Παλάτσο Κουιρινάλε στη Ρώμη για να συναντήσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες για σχεδόν μία ώρα.

Ο 74χρονος Ντράγκι επέστρεψε στο γραφείο του χωρίς να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης καλλιέργησε εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ενόψει και των εθνικών εκλογών που υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2023.

Ο Ντράγκι ωστόσο ανέβασε τον πήχη, δηλώνοντας ότι δεν θα ήθελε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς τα Πέντε Αστέρια, του κόμματος που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του 2018, αλλά από τότε έχει αποδυναμωθεί εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Το ιταλικό χρηματιστήριο έκλεισε την Πέμπτη με πτώση 3,3%, ενώ το ιταλικό spread έναντι του γερμανικού σκαρφάλωσε σε υψηλό ενός μήνα. 

«Σήμερα ήταν το πρώτο επεισόδιο και φαίνεται ότι το παιχνίδι θα κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε στον Guardian ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι, ιδρυτής της Policy Sonar, συμβουλευτικής εταιρείας στη Ρώμη. «Ο Ντράγκι κατόρθωσε να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα Πέντε Αστέρια απείχαν» τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα υπάρξει νέα ψήφος εμπιστοσύνης την άλλη εβδομάδα και πρέπει να δούμε αν θα τη στηρίξουν τα Πέντε Αστέρια».

Ο Ματαρέλα μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τον Ντράγκι να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση, να βρει νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό για να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές την επόμενη χρονιά ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει αλλάξει 67 κυβερνήσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά ποτέ δεν διεξήγαγε εκλογές καλοκαίρι.

Ο λόγος σύμφωνα με το Bloomberg είναι ότι τα βήματα που προβλέπει το ιταλικό σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η ανάγκη να έχει καταρτιστεί ο νέος ετήσιος προϋπολογισμός στα μέσα του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι εκλογές γίνονταν το καλοκαίρι, δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, να καταρτίσει και να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Το πρώτο επίσημο βήμα για να προκηρυχθούν νέες εκλογές είναι να διαλύσει το κοινοβούλιο ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Κι αφού γίνει αυτό, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 45 μέρες για να κληθούν οι Ιταλοί στις κάλπες.

Όμως, οι ιταλικοί πολιτικοί μηχανισμοί είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι και επιρρεπείς σε μεγάλες καθυστερήσεις. Ακόμη κι αν ο Ματαρέλα στείλει... διακοπές τούς βουλευτές αυτή την εβδομάδα, οι κάλπες δεν αναμένεται να στηθούν πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης. Μετά τις εκλογές θα αρχίσουν νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, που συχνά είναι χρονοβόρες, και μετά θα αρχίσουν οι διεργασίες για την κατάρτιση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Δύσκολα βγαίνουν τα νούμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v