Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χείλος του γκρεμού η κυβέρνηση Ντράγκι, πίεση στην ΕΚΤ

Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στη Βουλή. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση και τα διλήμματα της ΕΚΤ για τα spreads. Κυβερνητικός συνασπισμός υπό διάλυση, ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στο χείλος του γκρεμού η κυβέρνηση Ντράγκι, πίεση στην ΕΚΤ

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα πει στους βουλευτές την Τετάρτη εάν θα παραιτηθεί. Ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα πως χρειάζεται την υποστήριξη όλων των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ντράγκι έχει ακόμη τρεις ημέρες για να αλλάξει πορεία και να αποφασίσει να παραμείνει, κάτι που έχει δηλώσει ότι θα το έκανε μόνο εάν είχε την υποστήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας του.

Μια παραίτηση θα έφερνε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε πολιτική αναταραχή. Τη στιγμή που η Ευρώπη προετοιμάζεται για ύφεση και στις κορυφές της ΕΚΤ «περιστέρια» και «γεράκια» δίνουν μάχη για τη διάρθρωση του περιβόητου νέου μηχανισμού  σωτήριας παρέμβασης στα spreads των ομολόγων του Νότου, σε μια φάση που θυμίζει την «ελληνική τραγωδία» της προηγούμενης δεκαετίας. 

Στην Ιταλία αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και οι βουλευτές πρέπει να περάσουν μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσουν 200 δισ. ευρώ βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διάσπαση κυβερνητικού συνασπισμού

Τα προβλήματα του πρωθυπουργού έφτασαν σε σημείο βρασμού την περασμένη εβδομάδα, όταν ο εταίρος του συνασπισμού, το κόμμα των Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε, ουσιαστικά απείχε από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί, με τον Κόντε, πρώην πρωθυπουργό της χώρας, να είναι επικριτικός για την ανταπόκριση Ντράγκι στην οικονομική κρίση ενώ αντιτάχθηκε σφοδρά στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Το κόμμα των Πέντε Αστέρων διασπάστηκε τον περασμένο μήνα, όταν τα μέλη του δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ζήτημα της υποστήριξης στο Κίεβο.

Ο Ντράγκι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, εάν όλες οι ομάδες στον κυβερνητικό συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων των Πέντε Αστέρων, υποστήριζαν τις πρωτοβουλίες του, λένε πηγές στο Bloomberg. Μέχρι στιγμής δημόσια, ο Κόντε δεν έχει δείξει καμία συναινετική κίνηση προς συμφιλίωση.

Το Σαββατοκύριακο, ο Κόντε έριξε την ευθύνη για το αδιέξοδο στον Ντράγκι, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε προσφέρει μόνο «γενικές απαντήσεις» στα αιτήματα των Πέντε Αστέρων για περισσότερες κοινωνικές δαπάνες. Χωρίς συγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, «δεν θα μπορέσουμε να επωμιστούμε καμία κυβερνητική ευθύνη», είπε.

Πρόωρες εκλογές

Η υποστήριξη από άλλα κόμματα στην κυβέρνηση, όπως η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, μπορεί επίσης να κρέμεται από μια κλωστή για αποχώρηση από τη συμμαχία. Οι αμφιταλαντεύσεις κυριαρχούν και το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι ορατό για τη διαμόρφωση  νέων συμμαχιών, οξύνοντας την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα. 

Εάν ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προκηρύξει νέες εκλογές, η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί εντός 70 ημερών. Αυτό μπορεί να είναι ένα σενάριο που θα ήθελαν να αποφύγουν τα Πέντε Αστέρια ωστόσο, καθώς η δημοτικότητά τους έχει πέσει κατακόρυφα από τότε που μπήκαν στην κυβέρνηση και πιθανότατα θα έχαναν αρκετές έδρες.

Δευτέρα, ο Ντράγκι ταξιδεύει στην Αλγερία, όπου αναμένεται να υπογράψει νέα συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση προμήθειας φυσικού αερίου. Το ταξίδι θα είναι το «κλειδί» για τις προσπάθειες της Ιταλίας να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ενέργειάς της από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ματαρέλα απέρριψε την πρόσθεση παραίτησης του Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v