Πύρρειος νίκη Ντράγκι στη Γερουσία

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η ιταλική κυβέρνηση παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι από τη Γερουσία. «Αντάρτικο» από Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Πέντε Αστέρια. Στο προεδρικό μέγαρο την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Αλμα στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς.

Πύρρειος νίκη Ντράγκι στη Γερουσία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία αλλά τρία μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού απείχαν από τη διαδικασία.

Ο Ντράγκι έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έλαβαν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάρρευση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. 

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ο Ντράγκι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο την Πέμπτη.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχτηκε στο 3,61%, διευρύνοντας την ημερήσια άνοδο στις 8 μονάδες βάσης. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι μια ανεύθυνη κίνηση κατά του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει την «τέλεια καταιγίδα». Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την Ιταλία αλλά είμαστε μεγάλη χώρα, τόνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά την δευτερολογία του στη Γερουσία της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος.

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v