Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην HSBC

Οι επιτροπές εξυπηρετούν διττό σκοπό, από τη μία, ως ένα σωματείο εργαζομένων και από την άλλη, ως μέσο έτσι ώστε ένας εκπρόσωπος του κόμματος να εγκαθίσταται στις κορυφαίες θέσεις μιας εταιρείας, μερικές φορές σε ρόλο διευθυντή ή διευθυντικού στελέχους.

Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην HSBC

Η HSBC έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα που τοποθέτησε επιτροπή Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP) στη θυγατρική της επενδυτικής τραπεζικής στη χώρα, μια κίνηση που υπογραμμίζει την ένταση που αντιμετωπίζει η τράπεζα καθώς προσπαθεί να ισορροποήσει μεταξύ Πεκίνου και Δύσης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επενδυτική τράπεζα στην Κίνα, HSBC Qianhai Securities, δημιούργησε πρόσφατα μια επιτροπή CCP, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την απόφαση. Η κίνηση ήλθε αφού η HSBC αύξησε το μερίδιό της στην κοινοπραξία, την οποία ξεκίνησε το 2015, στο 90% από 51% τον Απρίλιο.

Μια επιτροπή CCP απαιτείται από τη νομοθεσία των κινεζικών εταιρειών, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ευρέως μεταξύ των ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων. Συνήθως αποτελείται από τρεις ή περισσότερους υπαλλήλους που είναι επίσης μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι επιτροπές εξυπηρετούν διττό σκοπό ως ένα σωματείο εργαζομένων και ως μέσο με το οποίο ένας εκπρόσωπος του κόμματος εγκαθίσταται στις κορυφαίες θέσεις μιας εταιρείας, μερικές φορές σε ρόλο διευθυντή ή διευθυντικού στελέχους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v