Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την πολιτική ο Ντράγκι

Τώρα, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεση του κυβερνητικού συνασπισμού για να μειώσει τον ΦΠΑ και να εγκρίνει το ιταλικό Fuel Pass .Το φασιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζιόρτζια Μελόνι προηγείται στα γκάλοπ.

Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την πολιτική ο Ντράγκι

Ο Ντράγκι θέτει όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Η προεκλογική εκστρατεία, στην Ιταλία έχει ήδη αρχίσει.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την γνωστή τακτική του, υπόσχεται ότι θα αυξήσει την κατώτατη σύνταξη των Ιταλών στα 1000 ευρώ τον μήνα. Και καθιστά σαφές ότι θα κατέβει στις εκλογές με συμμάχους τη Λέγκα και την άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει να θέτει κάποιους όρους στα κόμματα: ως γνωστόν, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του ζήτησε να παραμείνει στην πρωθυπουργία, για να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις. Η οικονομική κατάσταση, όμως, χρειάζεται γρήγορη και δυναμική αντιμετώπιση.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, γράφει η La Repubblica, θα ανανεώσει μόνον το μέτρο που παρέχει βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για την πληρωμή των λογαριασμών φωτός και φυσικού αερίου. Για όλα τα υπόλοιπα, από την μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, μέχρι την έκτακτη βοήθεια 200 ευρώ στους εργαζομένους, ως μπόνους για αγορά καυσίμων, πρόκειται να ζητήσει την ξεκάθαρη συναίνεση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το φασιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζιόρτζια Μελόνι προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Ας μην ξεχνάμε ότι ακριβώς η έλλειψη αυτή, ευρείας συναίνεσης, προκάλεσε την κυβερνητική κρίση, με την αρνητική στάση της Λέγκα, των Πέντε Αστέρων και της Φόρτσα Ιτάλια. Πρόκειται, ουσιαστικά, σχεδόν για «πολιτικό βραχυκύκλωμα». O σούπερ Μάριο επιμένει, πάντως, ότι δεν εννοεί να λάβει μέρος, πλέον, στην ιταλική πολιτική ζωή, και ότι εννοεί να «βγει στην σύνταξη», την επομένη των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις μετεκλογικές ισορροπίες σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να θα επηρεαστούν από τον κεντρώο χώρο, ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί σε κύριας σημασίας σύμμαχο, τόσο της δεξιάς, όσο και των προοδευτικών δυνάμεων. Όλοι στα χνάρια, δηλαδή, της πάλαι ποτέ Χριστιανικής Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, που μόλις εγκατέλειψε τα Πέντε Αστέρια, η Μάρα Καρφάνια, η οποία έφυγε χθες από την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Βρίσκονται όλοι τους σε αναζήτηση ενός πρωταγωνιστικού ή έστω σημαντικού ρόλου, στον υπό ανασύσταση «μεσαίο χώρο» της ιταλικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v