Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παγκόσμια έλλειψη καλωδίων οπτικών ινών απειλεί την ψηφιακή ανάπτυξη

Έχει διπλασιαστεί το κόστος εγκατάστασης οπτικών ινών, θέτοντας εν αμφιβόλω τους στόχους υπερταχείας ευρυζωνικότητας, παγκόσμιας συνδεσιμότητας και 5G.

Η παγκόσμια έλλειψη καλωδίων οπτικών ινών απειλεί την ψηφιακή ανάπτυξη

Η παγκόσμια έλλειψη καλωδίων οπτικών ινών έχει αυξήσει τις τιμές και έχει επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης, θέτοντας σε κίνδυνο τα φιλόδοξα σχέδια των εταιρειών να αναπτύξουν τηλεπικοινωνιακή υποδομή τελευταίας τεχνολογίας, γράφουν οι Financial Times.

Η Ευρώπη, η Ινδία και η Κίνα είναι μεταξύ των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, καθώς οι τιμές των ινών αυξάνονται έως και 70% από τα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ του Μαρτίου 2021, από 3,70 σε 6,30 δολάρια ανά χιλιόμετρο ίνας, σύμφωνα με την Cru Group, εταιρεία επιχειρηματικών πληροφοριών.

Η πανδημία ώθησε ορισμένους από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς και τηλεπικοινωνιακούς ομίλους να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες, ωστόσο η άνοδος στη ζήτηση υπηρεσιών διαδικτύου και δεδομένων οδήγησε σε έλλειψη διαθεσιμότητας του κρίσιμου αλλά συχνά παραμελημένου υλικού.

Εταιρείες όπως η Amazon, η Google, η Microsoft και η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, επεκτείνουν τις αυτοκρατορίες των data centres τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της υποθαλάσσιας εγκατάστασης τεράστιων δικτύων οπτικών ινών στους ωκεανούς. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την εξάπλωση της υπερταχείας ευρυζωνικότητας και του 5G, κάτι που απαιτεί τοποθέτηση τεράστιων ποσοτήτων καλωδίων οπτικών ινών κάτω από το έδαφος.

«Δεδομένου ότι το κόστος της εγκατάστασης έχει ξαφνικά διπλασιαστεί, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εάν οι χώρες θα είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την κατασκευή υποδομής και εάν αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Michael Finch, αναλυτής της Cru.

Η συνολική κατανάλωση καλωδίων αυξήθηκε κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cru. Η Κίνα αντιπροσώπευε το 46% του συνόλου, ενώ η Βόρεια Αμερική αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, με ετήσια αύξηση 15%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v