Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα απορρίπτει συνεργασία με τα 5 Αστέρια

Διευρύνεται το ρήγμα στον κεντρώο χώρο, ανοίγοντας περαιτέρω τον δρόμο στην ανερχόμενη Ακροδεξιά. Ο Λέτα του Δημοκρατικού Κόμματος δεν συγχωρεί στον Τζουζέπε Κόντε ότι έριξε τον Ντράγκι. Ανοίγει μια θερμή προεκλογική περίοδος στη γείτονα.

Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα απορρίπτει συνεργασία με τα 5 Αστέρια

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με το λαϊκίστικο Κίνημα 5 Αστέρων ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, γράφει το Politico.

Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε πολιτική αβεβαιότητα μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα, αφού απέσυραν την υποστήριξή τους τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού —το Κίνημα 5 Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Οι πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τις πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη La Repubblica, ο Λέτα είπε ότι οι Δημοκρατικοί σταθμίζουν πιθανές συμμαχίες.

Δεύτεροι επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις, θα περίμενε κανείς να συμμαχήσουν με τα 5 Αστέρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας. Αλλά ο ρόλος που έπαιξαν τα 5 Αστέρια στην τρέχουσα κρίση ώθησε τους Δημοκρατικούς να απορρίψουν μια τέτοια συμμαχία, είπε ο Λέτα.

«Η ρήξη με τα 5 Αστέρια γι' αυτές τις εκλογές είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση Rai τη Δευτέρα. «Είχα πει στον Κόντε ότι, αν έπαιρνε μια τέτοια απόφαση, αυτή θα ήταν η συνέπεια».

Οι Αδελφοί της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζιόρτζια Μελόνι, βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις με 23%, ενώ οι πιθανοί εταίροι τους Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα συγκεντρώνουν αντίστοιχα 8% και 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v