ΟΑΣΕ: Αξιολογεί εκ νέου το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία

Πρόκειται για την τρίτη φορά που γίνεται επίκληση του Μηχανισμού της Μόσχας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο, αποστολή του οργανισμού έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου. «Ανυπόστατη προπαγάνδα», χαρακτήρισε την αναφορά η Μόσχα.

ΟΑΣΕ: Αξιολογεί εκ νέου το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και 37 άλλες χώρες προχωρούν στη συγκρότηση αποστολής ειδικών για την εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, μέσω της επίκλησης του “Μηχανισμού της Μόσχας” του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έρχεται στο πλαίσιο μιας αντίδρασης για τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συγκέντρωση πολιτών, αλλά και για αναφορές σχετικά με βασανισμούς κρατουμένων στην Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πράις.

Η ομάδα των ειδικών θα δημοσιοποιήσει την αναφορά της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στον ΟΑΣΕ συμμετέχουν 57 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου (ΗΠΑ και Ρωσία), όπως επίσης και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, χωρών της Κεντρικής Ασίας, αλλά και της Βόρειας Αμερικής.

Πρόκειται για την τρίτη φορά κατά την οποία γίνεται επίκληση του Μηχανισμού της Μόσχας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον Απρίλιο, αποστολή του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι εντόπισε αποδείξεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Η ρωσική αποστολή στον ΟΑΣΕ χαρακτήρισε την αναφορά ως “ανυπόστατη προπαγάνδα.”

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v