Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 11,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Ενα μήνα πριν, η εκτίμηση της Eurostat για τον ετήσιο πληθωρισμό της χώρας μας ήταν 11,6%. Νέο ιστορικό υψηλό χτύπησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, στο 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο.

Στο 11,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Κατά 11,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν, η εκτίμηση της Eurostat για την Ελλάδα ήταν 11,6%, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 12,1% ετησίως τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται σε νέο ιστορικό υψηλό και στο 8,9% τον Ιούλιο, από 8,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 8,7%.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται στην Εσθονία (22,7%) τον Ιούλιο και ο χαμηλότερος στη Μάλτα (6,5%).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (39,7%, έναντι 42,0% τον Ιούνιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (9,8%, έναντι 8,9% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5%, έναντι 4,3% τον Ιούνιο) και υπηρεσίες (3,7%, έναντι 3,4% τον Ιούνιο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v