Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπε η Μπέρμποκ για τα ελληνικά «pushbacks» στο Αιγαίο

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ότι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιτηρεί και η Frontex, ισχύουν οι ευρωπαϊκές αξίες: «Αν κοιτάζουμε αλλού, τότε οι αξίες μας θα βυθιστούν στη Μεσόγειο. Τα μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν».

Τι είπε η Μπέρμποκ για τα ελληνικά «pushbacks» στο Αιγαίο

«Ελλάδα, μία (συν)οριακή εμπειρία» είναι ο τίτλος σε ρεπορτάζ της Rheinische Post, που κάνει λογοπαίγνιο με τις λέξεις «όρια» και «σύνορα», για να καλύψει την επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ εστιάζοντας στον Πειραιά και στη συζήτηση περί παράνομων επαναπροωθήσεων από την ελληνική ακτοφυλακή και τη Frontex. Το θέμα άνοιξε με το πολυσέλιδο πόρισμα της OLAF, που αποκάλυψαν το Spiegel και η Μonde στις πρώτες σελίδες τους την Πέμπτη.

«Η Μπέρμποκ γνωρίζει το πόρισμα της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης», αναφέρει ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα.

Το πόρισμα κατηγορεί τη Frontex ότι υπάλληλοί της έχουν αναμειχθεί σε παράνομες μηχανορραφίες της ελληνικής ακτοφυλακής και έχουν παρατήσει ανθρώπους που ζητούν άσυλο στο ανοιχτό πέλαγος, σε ξεχαρβαλωμένα σκάφη, αναφέρει το δημοσίευμα. Εικάζεται μάλιστα ότι η Frontex έχει στηρίξει με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων τα ελληνικά "pushbacks".

Μετά την επίσκεψη, η Μπέρμποκ λέει ότι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιτηρεί και η Frontex, ισχύουν οι ευρωπαϊκές αξίες: «Αν κοιτάζουμε αλλού, τότε οι αξίες μας θα βυθιστούν στη Μεσόγειο. Τα μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν».

O πρώην επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι οδηγήθηκε σε ταπεινωτική παραίτηση εξαιτίας των συντριπτικών εις βάρος του στοιχείων από την έκθεση της ΟLAF.

Μία μέρα πριν από την παραίτησή του, η δημοσιογραφική έρευνα πέντε ευρωπαϊκών μέσων αποκάλυπτε ότι η Frontex συμμετείχε σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τις 8.355.

Στην έκθεση της OLAF οι ερευνητές παρουσιάζουν λεπτομερή στοιχεία για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει η Ελλάδα και δείχνουν ότι η Frontex γνώριζε από την αρχή.

«O Φαμπρίς Λετζέρι και οι συνεργάτες του τις κάλυψαν. Είπαν ψέματα στο Ευρωκοινοβούλιο και απέκρυψαν το γεγονός ότι η υπηρεσία στήριζε και συμμετείχε σε κάποιες επαναπροωθήσεις χρηματοδοτώντας τες με ευρωπαϊκά κεφάλαια», σημειώνει το Spiegel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v